Vučić plaća svoju desnicu 1Foto: Fonet/Stanislav Milojković

Podršku inicijativi predsednika Srbije za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, od strane desničarskih organizacija, poznatih po ekstremističkim stavovima i akcijama, tumači se na desnici koja predstavlja političku opoziciju vlasti, kao rad za interese Aleksandra Vučića.

Oni, ali i značajan deo javnosti koji prati trendove na tom političkom polju, nazivaju ih „lažnom desnicom“, odnosno „lažnim nacionalistima“, a ponajviše „Vučićevim ekstremistima“.
Služe mu, tvrde sagovornici Danasa – da pokaže kako na svojoj strani ima i tvrde nacionaliste, da bi ih, suočen sa argumentima koji dolaze sa tog spektra političkog delovanja, ispostavio kao istomišljenike i podržavaoce.

Odavno postoje spekulacije o tome, ali i jasni primeri pokušaja Aleksandra Vučića da, kako se to uobičajno kaže, pacifikuje biračko telo, tako što će kontrolisati sve sfere društva, a ponajviše one koji se protive evropskim integracijama, odnosno, u konkretnom slučaju – priznanju Kosova.
Upitana kako komentariše podršku koju je predsednik Srbije dobio od desničarskih organizacija za inicijativu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, saopštenu na nedavno održanom Saboru srpske desnice, Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije kaže da je tu reč o „Vučićevim pratećim vokalima na desnici“.

– Stranke i pokreti koji su pozdravili dijalog su predsednikovi prateći vokali na desnici. Izostanak njihove kritike koalicije sa Ramušom Haradinajem, stavljanja sudstva na KiM pod patronat Kosova su već na tu kripto pripadnost ukazali. Ovim su se do kraja legitimisali – ističe Rašković Ivić za naš list.
Sagovornica Danasa ističe da je cilj tih pokreta da se pokaže da i opozicija podržava dijalog, i to ona nacionalistička.

– Ne znam kako ih Aleksandar Vučić kontroliše, jer nisam držala sveću, ali kontrola verovatno ide preko izdržavanja i apanaža – novca – zaključuje Sanda Rašković Ivić.
Prema rečima Boška Obradović, lidera pokreta Dveri, partije i pokreti koji su pozdravili Vučićevu inicijativu za unutrašnj dijalog o Kosovu, zapravo su „njegovi desničari“.

– Svejedno je koja vrsta Vučićeve lažne opozicije je u pitanju – princip funkcionisanja je isti. Bilo da su to LDP, Čanak, Šešelj ili Vučićevi desničari – oni imaju finansijski aranžman sa Vučićem i zaduženi su za prljave napade na pravu opoziciju Vučićevoj vlasti. NJihov zadatak je da glume opoziciju, zbunjuju opozicione birače i bave se prljavim napadima na ono što Vučiću smeta u tom trenutku. Zauzvrat od Vučića dobijaju pare, oslobođenje od odgovornosti za učinjena krivična dela ili malo medijskog prostora za političko preživljavanje – kaže Obradović za naš list.

Prema rečima Miroslava Parovića, predsednika Narodnog slobodarskog pokreta, na tom skupu se nije krila podrška Aleksandru Vučiću. Sagovornik našeg lista je i sam na pozicijama podrške vlasti.

– NJihov rad doživljavam kao delovanje nevladinog sektora, a na samom skupu je nekoliko učesnika direktno i reklo da podržava rad Aleksandra Vučića, tako da oni ne kriju da pokušavaju da podignu nivo svesti gradjana o tome sta predsednik Srbije radi na polju politike prema KiM – ističe Parović.
O sopstvenoj političkoj poziciji Parović kaže da „ne podilazi ekstremizmu, ni nacionalnom ni liberalnom“.

Na nedavnom Saboru desnice, učestvovali su: Pokret veterana, SNP1389, Konzervativna Omladina Srbije, Atraktivni Beograd, Srpsko ruski pokret, Alternativa, kao i druge organizacije sa desne političke scene.

Učesnici su na početku tog skupa pozdravili inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otvaranju dijaloga po pitanju statusa Kosova i najavili da očekuju poziv predsednika za aktivno učešće u dijalogu.

Pojedini pokreti i organizacije učesnici na ovom događaju okupljali su se u poslednjih godinu dana kako bi sprečavali i pravili incidente na događajima pojedinih nevladinih organizacija, a koje promovišu dijalog i pomirenje između Srba i Albanaca, odnosno poštovanje ljudskih prava.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari