Vučić promenio mišljenje o povlačenju 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata najavljivao da se više neće kandidovati za prvog čoveka Srpske napredne stranke, on je prilikom nedavnog gostovanja na televiziji Pink, govoreći o stranačkoj skupštini i kongresu, izjavio da će ga „možda zamoliti da još jednom predvodi listu SNS“, a da će onda doći vreme „za neke mlađe“.

Vučić je u julu 2017. godine, prilikom jednog od brojnih gostovanja na televiziji Hepi, izjavio da će se na kongresu SNS-a, početkom januara 2019. godine, povući sa njenog čela i da će tada predložiti svog naslednika. On je tom prilikom konstatovao da opozicija zamišlja da će doći na vlast 2020. ili 2021. godine i ocenio da se to neće desiti, jer će za predsednika SNS izabrati naslednika koji će „praviti dobre rezultate“.

Druga najava odlaska sa čela partije, koju su provladini tabloidi preneli uz nadnaslove „Vučić prelomio“, usledila je u februaru 2018. godine, u emisiji „Ćirilica“ televizije Hepi, kada je poručio da će na mestu šefa SNS ostati još najviše godinu dana, čime će skratiti svoj četvorogodišnji mandat koji je dobio 2016. godine. On je tada kazao da će vođenje stranke prepustiti nekom drugom, jer ne namerava da se kandiduje za još jedan mandat.

– Predsednik sam SNS još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana, do sledećeg kongresa, odnosno Skupštine SNS – kazao je Vučić pre nešto više od godinu dana, u emisiji autora i voditelja Milomira Marića.

Kako je Danas već pisao, izvesno je da naprednjaci žele da Aleksandar Vučić bude ponovo izabran za predsednika stranke, pa su se iz vrha pomenute partije mogle čuti poruke da je to dobitna kombinacija „ne samo za SNS već i za Srbiju“.

Sociolog Jovo Bakić ističe da nimalo nije iznenađen time što je predsednik Vučić posle najava da se više neće kandidovati za prvog čoveka SNS-a, ipak odlučio da to učini, jer je reč o, kako ocenjuje, njegovim uobičajenim „ludiranjima“ i bacanju probnih balona pred javnost.

– Danas tvrdi da izbora sigurno neće biti na jesen, nego ili u junu ili sledećeg proleća, a meni se nekako čini da će se na birališta ići baš na jesen. Drugim rečima, njemu ne treba ništa verovati. On je čovek koji ne može da govori istinu. Vučić je operisan od svake istine – naglašava Bakić.

NJegov kolega, sociolog Đokica Jovanović, navodi da je prostor u novinama mali da se nabroji sve što je Vučić obećavao od 2012. godine dosad, pa je zbog toga, prema njegovom mišljenju, potpuno nevažno šta on obećava. On podseća da je Vučić 2013. godine govorio da će podneti ostavku ukoliko za šest meseci u zemlji ne bude bolje, da se potom „busao u grudi“ kako se neće kandidovati za predsednika, te da je poručivao da će za 24 časa rešiti pitanje Savamale.

– Ja više ni ne obraćam pažnju na to što Vučić obećava, jer je to gubljenje vremena. Verujem da je to njegova svakodnevna taktika usled pritisaka nezadovoljnih građana, ne samo na protestima, već uopšte. Kada izađete na ulicu, stalno srećete ljude koji su nezadovoljni zbog svega što se dešava, zbog stanja u društvu kao i standardom. To nezadovoljstvo u zemlji je opšte mesto – ukazuje Jovanović, uz zaključak da, šta god da predsednik govori, desi se ono suprotno.

Mada je završetak izbora u SNS, odnosno izborna skupština, nedavno najavljen za septembar, pripreme su uveliko počele, a samim tim i pozicioniranje naprednjačkih kadrova. Plan je da se izbori najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS. Potom sledi delegiranje predstavnika na izbornoj skupštini, na kojoj će biti biran predsednik, potpredsednici, kao i novi sazivi Glavnog i Izvršnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari