Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 1Foto: printscreen / RTS

Saglasnost koju je Aleksandar Vučić dao evropskom mirovnom rešenju za Kosovo uslovljena je rešenošću Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da ukinu opasnost da Rusija u regionu izazove sukobe, uticajem na Srbiju, odnosno ogućnošću ukidanja finansijske pomoći Srbiji od strane EU.

Učesnici konferencije za novinare, Građanskog demokratskog foruma, Helsinškog odbora za ljudska prava, Evropskog pokret u Srbiji i Saveza antifašista, na kojoj su govorili potpisnici Apela za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo, saglasni su i da je takozvana proevropska opozicija “pala na ispitu” zrelosti političkog delovanja, s obzirom na to da se nije jasno izrazila i podržala evropsko mirovno rešenje, u strahu, pretpostavlja se, da ne izgubi biračko telo i dodvori se većinskom stanovištu javnog mnjenja.

Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Prema rečima Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbra za ljudska prava, Evropska unija pružila je i pruža ekonomsku i finansijsku pomoć regionu, kako bi se Srbija okrenula miru, uprkos tome što Srbija nije puno napravila u smislu tranzicije i reformi na unutrašnjem planu u procesu integracija.

Srbija ima način da se vrati na Kosovo, ali – ratom

Istoričar Milivoj Bešlin istakao je da je evropsko rešenje zapravo istinski sporazum za mir, a protiv interesa režima Vladimira Putina, čiji se interes sastoji u održavanju zamrznutog konflikta, koji može da preraste u otvoreni konflikt.

Kako je rekao, uputivši poruku takozvanim nedavačima podrške evropskom mirovnom rešenju, Srbija ima način da se vrati na Kosovo, ali – ratom.

I to je, dodao je, posledica politike onih koji se u značajnoj meri, “nažalost nalaze u intelektualnoj eliti, kao u u značajnom delu opozicionih partija”.

Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 3
Foto: D. B.

Ovaj sporazum, napomenuo je, koji nema alternativu, značiće izmeštanje Kosova iz mitološke i ideološke u realnu sferu.

Milivoj Bešlin je istakao da srpsko društvo moći da se bavi realnim problemima, medijskim slobodama, korupcijom kao i svakodnevnim urušavanjem institucija.

Dakle, istakao je. svime onim što se reflektuje na svakodnevni život građana.

– Nezrele intelektualne i političke elite to ne žele. Apelujem na opozicione partije koje se bar nominalno izdaju za proevropske, a protive se miru, da se dozovu pameti i da svoju politiku izraze na drug način a ne kroz suprotstavljanje evropskom mirovnom sporaumu – rekao je Bešlin.

Uvođenje sankcija Rusiji se, takođe, posredno pominje u sporazumu

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je da je saglasnost za evropski sporazum važna i sretna okolnost, nažalost, napomenula je, kojoj je doprineo rat u Ukrajini.

Taj sukob je, ističe, sve je ubrzao, kako u EI, tako i u SAD, da naš prostor, istakla je, ne može da ostane prostor zamrznutog konflikta.

Jelica Minić je rekla i da od Vučića i Kurtija možemo čuti naknadne zbunjujuće poruke. uprkos signalima vrlo jasnim iz EU – da su Kosovo i Srbija prihvatile ovaj sporazum i da se ide u implementaciju.

Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 4
Jelica Minić Foto: FoNet/ Medija centar

Istakla je važnost da javnost prihvati ono što je prihvaćeno u Briselu, odnosno da uloga javnosti nije da bude samo puki kritizer, već da postoji i obaveza “da podržimo ono što je dobro za Srbiju”.

Time se, naglašava, ne ulazi u političke boksove, već se opredeljuje prema pitanju koje je suštinsko.

Uvođenje sankcija Rusiji se ovde pominje, iako ne eksplicitno, smatra Jelica Minić, ocenjujući to kao “veliki zaokret”.

Prema njenim rečima, Vučić je najosetljiviji bio na to da se povuku investicije iz EU, i to je, smatra Minić, imalo najveću moć kao posledica koja je pretila.

Ako bi se Srbija odlučila da po svaku ne napravi dogovor sa Kosovom i da ni u najmanjoj meri ne uvede sankcije Rusiji, dato je Vučiću do znanja, kaže Minić, da se ne možemo nadati daljim investicijama.

– U toj atmosferi je došlo do usvajanja ovog dokmenta – zaključuje Jelica Minić.

Vučićev strah od stava SPC i poziva na litije svakog petka

Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 5
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić rekao je da je i dalje prisutno stanje konfuzije, jer, nappomenuo je, sporna je Vučićeva odlučnost da nikako ne pristaje da Kosovo uđe u UN, što je protivno tački 4 evropskog mirovnog rešenja.

On je kritikovao kako desničarsku odnosno, kako ju je nazvao, fašističku opoziciju, ali takozvanu proevropsku jer se protivi ili ćuti o ovom sporazumu.

Boško Jakšić je istakao i Vučićev strah od stava Srpske pravoslavne crkve i poziva na litije svakog petka za Kosovo.

To stvara Vučiću, dodaje, košmar u glavi – litije koje mogu da zaliče na one koje su se događale u Crnoj Gori.

Aleksandru Vučiću, dodaje, vreme otkucava po peščaniku koji je već dve trećine peska potrošio.

– Ne vidim način da kupi vremena više nego što mu je potrebno. Pritisnut je posledicama i drago mi je da realno sagledava opasnosti pred Srbijom, Njegova opsesija je ekonomija a ne vladina prava, investicije su nešto što ga najviše proganja… – rekao je Jakšić.

Osvrnuvši se na protivnike evropskom rešenju, rekao je da bi oni isto bi bili žrtve Srbije koja bi otišla u siromaštvo.

Zaključio je potom da potpisnici Apela za prihvatanje evropskog rešenja ne podržavaju Vučića, sa čijom politikom se ne slažu u 99 odsto stavova, već je to podrška Srbiji.

vesna pešić foto privatna arhiva
foto privatna arhiva

Nakotilo se fašista

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je da proevropska pozicija izbegava da se izjasni i podrži evropsko rešenje što je, napomenula je, politički nezrelo i nedoraslo.

Takođe, istakla je da se u svom dugogodišnjem političkom aktivizmu i poslaničkim mandatima nije srela, osim u slučaju Vojislava Šešelja, sa toliko desničarskih stranaka, koje su, precizirala je – paramilitarne, a koje je Vučić napravio.

Kako je istakla, Narodna patrola, koja je bila pred Predsedništvom Srbije, uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, “nije se sama napravila”.

Vesna Pešić je rekla da se u Srbiji “nakotilo fašista” zahvaljujući Vučićevoj propagandi i, između ostalog, veličanju kulta Vladimira Putina.

Govoreći o evropskom sporazuma, napomenula je da je ovo situacija koja ne trpi nikakvo odlaganje.

Vesna Pešić je rekla da se Srbija u odnosu na rat u Ukrajini našla na strani Rusije,te da je počela da otvara sukobe na Kosovu, koja je bila jedina tačka u to vreme gde može da dođe do sukoba, i, dodala je, na šta je Putin možda čak računao.

U tom kontekstu je postavila pitanje zašto je naredio Vučić izlazak iz institucija na Kosovu.

– Zašto je bilo nužno izaći iz tog scenarija – upitala je Vesna Pešić.

Prema njenim rečima, EU je napravila jedan predlog u kojem ne postoji priznanje Kosovo, kao što se ne pominje članstvo u UN.

Kad će Kosovo da uđe u UN, ne znam, rekla je, čak i u Savet Evrope…

To je pitanje, dodala je, bliske budućnosti, a možda i udaljene.

– Vučić je prihvatio taj dogovor ali je izbegao da to potpiše, za razliku od Kurtija koji je rekao da bi ga potpisao. Vučić insistira da se pre potpisa formira ZSO.

Od početka sam prepoznala da će to da bude čvor na kojem će da odlaže prihvatanje sporazuma a to je sada deo implementacije i mape puta da se to reši… – rekla je Pešić.

Niko živ ne zna šta je zajednica ZSO, napomenula je Pešić…

Vučić se najviše uplašio ukidanja finansijske pomoći EU Srbiji: Potpisnici Apela za prihvatanje evropskog mirovnog rešenja 6
Foto: Printscreen/Medija Centar

Tri izdanja Vučića

Rade Radovanović, novinar i publicista rekao je da je video u poslednjim danima video – tri izdanja Vučića.

Najpre u Briselu, gde se, istakao je Radovanović, u jednoj polurečenica na blag način izvinjava albanskim novinarima jer ne zna albanski jezik.

Pomislio sam, napomenuo je Rade Radovanović, da premijer Kosova više neće biti terorista, ali, to je “delovalo više nego optimistički”.

Potom se obradovao, istakao je, kada je juče prepodne video, gotovo, felinijevsku scenu, kako komesar za proširenje EU „zajedno sa domaćinom Vučićem šiba u vozu ka Ripnju”.

– Sede u tom vozu i saznajem predivnu činjenicu da je EU  rešila da uloži 610 miliona evra u srpsko mađarski i albanski infrastrukturni projekat. A, onda se Vučić pojavio sinoć na nacionalnoj televiziji… Video sam strah koji dominira njegovim bićem, ne samo od prošlosti već i budućnosti, kada mu tehničar RTS prilazi da mu popravi ozvučenje…Uplašen čovek kojem prilazi neko za kojeg ne zna ko je to… – opisao je Rade Radovanović svoj utisak.

On je podsetio da građanima Srbije nisu poznate činjenice da je 13.500 ljudi ubijeno na Kosovu, od toga 10.800 Albanaca, a 2.500 Srba.

Takođe, istakao je da su srpske policijske i vojne snage ubile više 8.500 civila na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari