Vučić se sa Varheljijem vozio od Prokopa do Ripnja, u vagonu potpisana prva tranša investicionog granta za deonicu Beograd-Niš 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji putovali su danas vozom od Beograda do Ripnja i u vagonu prisustvovali potpisivanju prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

„Izgradnja pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat, velika pomoć EU“

Predsednik Vučić izjavio je danas da je izgradnja brze pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat u Srbiji koji se realizuje uz veliku pomoć Evropske unije.

On je u Beogradu na centralnoj železničkoj stanici Prokop, posle potpisivanja sporazuma o prvoj tranši bepovratne pomoći EU za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Niš, ukupne vrednosti oko 600 miliona evra, rekao da bi Srbija mogla da se menja na bolje bez pomoći EU.

EU je, kako je istakao, od 2000. godine za infrastrukturne projekte u Srbiji dala pomoć od 420 miliona evra.

„Vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš je dve milijarde i 775 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 1,1 milijarda evra, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 550 miliona evra, grant EU je 610 miliona evra, a ostatak od 552 miliona evra će finansirati Srbija“, rekao je Vučić.

Naveo je da će pruga Beograd-Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat.

„Do Niša će se iz Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje, a iz Budimpešte za manje od četiri i po sata“, rekao je Vučić.

Istakao je da će izgradnja brze pruge do Niša imati veliki značaj za razvoj Srbije i privlačenje kompanija, što je uslov za ostanak ljudi u zemlji, pre svega na jugu Srbije.

„Prosečna plata u Nišu je 670 evra, a u beogradskoj opštini Vračar 1.250 evra, u Novom Sadu 880 evra. Zato moramo da razvijamo jug Srbije“.

Evropski komesar Oliver Varhelji ocenio je da je danas značajan dan za region i Srbiju jer je potpisan veliki razvojni projekat izgradnje pruge do Niša, za šta je EU dala 600 miliona evra nepovratne pomoći.

Putovali smo vozom, ambasadori država članica EU su putovali sa nama i izabrali smo ovaj projekt, jer on može da promeni realnost na terenu za građane Srbije, juga Srbije i time celokupnog regiona, rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na stanici Prokop.

Taj projekat će doneti nova radna mesta, ulaganja u oblastima koje su najprotrebnije na jugu Srbije, rekao je Varhelji i ocenio da će moderna pruga, sa brzinom voza i do 200 kilometara, smanjiti vreme putvanaj roba i ljudi.

Varhelji je podsetio da je ovaj projekat deo Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan kojim se pokušava mobilisati jedna trećina rasta BDP regiona ili 30 milijardi evra.

Pored podrške u sektoru energetike, rekao je Varhelji sada ulažemo u saobraćaj da bi se dobio novi zamah u razvoju.

Varhelji je podsetio i da je Srbija dobila direktnu podršku u budžet od 150 miliona evra kako bi se ublažili efekti energetske krize u Srbiji.

Ima još dosta posla kako bismo Zapadni Balkan pretvorili u eneretsku ulaznu tačku za Evropu. Uz gas i struju, ovo će biti važan novi razovoj i za EU. Mi ulažemo u elektromreže i za kraj godine smo odobrili novi projekte u hidrosektoru i energiji vetra, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, EU je spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru za zemlje Zapadnog Balkana i čekamo partnere iz regiona gde da postavimo taj terminal.

To su sve dobre vesti i nadam se da ćemo ojačati svoje prisustvo i naš savez, jer mi smo saveznici, prijatelji, rekao je evropski komesar.

Varhelji i Vučić su se, pre obraćanja medijima, provozali vozom od Prokopa do Ripnja i u vagonu prisustvovali otpisivanju prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Sporazum koji je potpisan tiče se deonice Stalać – Đunis, duge 17,7 kilometara, a ranije je najavljeno da će se na pruzi Beograd – Niš, koja će biti nastavak na brzu prugu do Budimpešte, vozovi kretati brzinom od 200 kilometara na čas.

Izgradnja je planirana u tri etape: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš.

Evropska unija će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra: kroz kredit EIB 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, a donacija EU je 598 miliona evra, a čega je do sada odobreno 265 miliona.

Varhelji najavio Lajčaka

Evropski komesar Oliver Varhelji izjavio je danas da će specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uskoro doći u Beograd pa će on odgovarati na pitanja koja se tiču dijaloga Beograda i Prištine.

Novinari su od Varheljija tražili komentar o jučerašnjem sastanku Beograda i Prištine u Briselu, na šta je on odgovorio: „Videćete Lajčaka uskoro u Beogradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari