Vučić, Šešelj i veze kojih se ne odriču: Analiza RSE o odnosu predsednika Srbije i njegovog političkog oca 1foto EPA-PHOTO/EPA/SAŠA STANKOVIĆ/str./as/kr/ow

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je ovog vikenda na slavlju osuđenog ratnog zločinca i svog političkog oca Vojislava Šešelja.

Snimak iz jednog beogradskog restorana na kojem sedi u društvu Šešelja dok im pevaju četničke pesme proširio se 12. juna društvenim mrežama.

Vučić je istog dana za televiziju Hepi izjavio da je bio na proslavi povodom venčanja Šešeljevog sina iako, kako je naveo, vode „različitu politiku“.

„Ne stidim se što sam kumovima otišao da čestitam krštenje i venčanje“, rekao je Vučić, odgovarajući na kritike dela javnosti u Srbiji i regionu.

Dodao je i da niko neće da mu govori „da li će da se odriče nekoga ko mu je krstio starijeg sina i ćerku“.

Privatne i političke veze Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja datiraju od ratnih devedesetih, kada su zajedno bili u Srpskoj radikalnoj stranci.

Politika ujedinjenja „svih srpskih zemalja“ u takozvanu veliku Srbiju, ratnohuškački govori i organizacija paravojnih jedinica odvela je Šešelja do optuženičke klupe međunarodnog suda, podseća RSE.

U Hagu je 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Vučić se sa Šešeljem razišao 2008. kada je aktuelni predsednik Srbije formirao Srpsku naprednu stranku.

Prešli su put od najbližih saradnika, preko međusobnih optužbi i uvreda, do Šešeljeve javne podrške današnjoj Vučićevoj politici.

Šta se pevalo na Šešeljevom slavlju?

Govoreći o pesmi koja veliča nekadašnjeg četničkog vojvodu Pavla Đurišića, a koja prati snimak slavlja, Vučić je za televiziju Hepi rekao da „nije muzički urednik da bira muziku“.

Dan kasnije, na istoj televiziji gostovao je i domaćin proslave.

„Ja sam prvi naručivao četničke pesme, a onda su i neki drugi. Vučić nije naručio nijednu pesmu“, rekao je Šešelj 13. juna.

Na snimak druženja Vučića i Šešelja uz četničke pesme reagovali su mediji u regionu, ali i ministar branitelja Hrvatske Tomo Medved.

On je naveo da bi Vučić trebalo da se „posveti stanju u Srbiji i pitanjima koja se tiču Srbije“.

Direktor nevladinog Fonda za humanitarno pravo i nekadašnji portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski podvlači da Vučić obavlja najvišu državnu funkciju i da se njegovo prisustvo na slavlju osuđenog ratnog zločinca ne može posmatrati kao privatni čin.

„Osoba koja obavlja takvu funkciju nema pravo da u privatnom svojstvu radi stvari koje ugrožavaju integritet i kredibilitet funkcije koju obavlja“, rekao je Golčevski za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ostatak teksta pročitajte na sajtu RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari