Vučić u intervjuu za Rojters: Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od Prištine da ne organizuje nove izbore za gradonačelnike opština na severu dok se ne obezbedi veći stepen autonomije za Srbe koji čine većinu stanovništva u tim opštinama i koji su bojktovali prethodne izbore.

Svi Srbi na severi vide Srbiju kao svoju otadžbinu, ne Kosovo, to je realnost, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters i dodao da neko mora da se uhavti u koštac sa tim, da bi organizovao nove izbore tamo.

Rojters podseća na talas nasilja koji se dogodio prošle nedelje na severu Kosova, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć specijalnih policijskih jedinica ušli u opštinske zgrade posle aprilskih lokalnih izbora na kojima je odziv bio 3,5 odsto.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, najveći podržavaoci Kosova, pozvali su Prištinu da organizuje nove izbore u opštinama koje su većinski naseljene Srbima kako bi umirili tenzije, a Srbiju da spusti stepen gotovosti vojske i da trupe pomeri od administrativne linije.

Vučić, međutim, dodaje da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu.

Još nemamo Zajednicu srpskih opština, još nema povlačenja specijalnih policijskih jedinica, a gradonačelnici su i dalje tamo, ukazao je on.

Srbi su uvek spremni da razgovaraju, ali morate nešto da im ponudite, naglasio je Vučić.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je početkom meseca za Rojters da bi novi lokalni izbori mogli da se dogode ukoliko 20 odsto stanovnika podnese peticiju sa tim zahtevom i optužila je Srbiju za mešanje.

Kao odgovor, Vučić je rekao da je „zastrašujuće“ o čemu ti ljudi pričaju, optužujući kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je nespreman za kompromis.

Uveren sam da on ne bi investirao ni minut svog vremena, niti kaplicu znoja, da proba da se pronađe kompromis, kazao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija razmišlja da li da smanji borbenu gotovost svoje vojske.

Vojska Srbije ostaće u stanju visoke pripravnosti, ali ne u stanju najviše borbene gotovosti, jer to mnogo košta, rekao je Vučić, dodavši da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini aviona „Rafal“.

Srbija je na evropskom putu, istakao je on i dodao da je naša zemlja uspela da balansira u spoljnoj politici i da nastavi istorijsko prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari