Vukanović pisao Vučiću: Urazumite Dodika dok je vreme, dok nije žrtvovao RS i njen narod 1Foto: youtube

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsednik Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da „na vreme urazumi Milorada Dodika“ koji, kako je naveo, svojim lošim potezima i destruktivnom politikom preti da nanese nesagledive posledice RS.

„Pozivam vas da zbog naroda, ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, utičete na čoveka, koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku celi srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena, zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa“, naveo je Vukanović u pismu Vučiću.

Istakao je da su mir i stabilnost „posle veka stradanja, vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes“.

Vukanović je ocenio da bi, „ako stvari krenu po zlu“, Republici Srpskoj i srpskom narodu mogla da bude naneta velika šteta, dodavši da će deo odgovornosti biti i na Vučiću, jer je Srbija, kao pravni naslednik SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

„Siguran sam da ne želite da se vama ostavi na teret teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vreme vašeg predsedničkog mandata Republika Srpska pala na koljena zbog nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja“, stoji, između ostalog, u pismu.

Vukanović je upozorio je situacija otišla predaleko, „jer Dodik namerava da žrtvuje celi narod i Republiku Srpsku, krećući u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu povratak izvornom Dejtonu, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom“.

On je naglasio da je „BiH protektorat međunarodne zajednice, kao i da EUFOR i NATO trupe imaju mogućnost da intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, što može da ima nesagledive posledice“.

„Svesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policiju, povlačiti separatističke poteze, sam i izolovan bez bilo čije podrške u svetu, a da, pritom, Republika Srpska godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama, koje su nestale skupa sa privredom zbog pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima“, napisao je Vukanović u otvorenom pismu Vučiću.

Prema Vukanovićevim rečima, Dodik „kao nekad Martin Špegelj“ javno preti da će uskoro u Republici Srpskoj policijom i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u kojima je više od 90 posto vojnika i oficira Srba, čime među njima može pokrenuti sukobe.

Vukanović je u pismu naveo da je u RS razoren zdravstveni sistem, da jedina u svetu umesto medicinskog koristi tehnički kiseonik kao lek, zbog čega uz Peru ima najveću smrtnost pacijenata od posledica korona virusa.

Ukazao je da vlast u RS i dalje „pljačka“ donacije koje je RS uplatila Srbija.

„Verovatno vam je poznata činjenica da su vlasti RS otuđiile donaciju Srbije u iznosu od pet miliona evra za sanaciju puta preko prevoja Prijeđel, od Foče prema Tjentištu i Gacku, i da niko iz Vlade ne želi da odgovori na pitanje gde su nestali novci i vaša donacija namenjena saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine“, istakao je Vukanović u pismu.

Dalje se navodi da je Republika Srpska izgubila trećinu stanovništva, preko pola miliona ljudi, samo u posljednjih deset godina, kao i da narod, posebno mladi, „masovno beže od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala, apatije“.

„RS je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podrđeno samo jednom čoveku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke“, napisao je Vuknović u otvrenom pismu Vučiću.

On je pozvao predsednika Srbije da deluje, ocenivši da je Vučić „jedna od retkih osoba, ako ne i jedina, koja ima autoritet i snažan uticaj na Dodika i može ga urazumiti i obuzdati u daljem srljanju i avanturama kojima sve vuče u provaliju“.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a najavio je za 26. oktobar održavanje sednice Narodne skupštine RS, na kojoj bi poslanici trebalo da izglasaju povlačenje saglasnosti RS na formiranje svih institucija na državnom nivou koje prvobitno nisu bile predviđene Dejtonskim sporazumom.

Između ostalog, traži se ukidanje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, državne obaveštajne agencije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari