Zašto Nataša Kandić kritikuje nevladine organizacije sa Kosova? 1Foto: snapshot Youtube

Nizu reakcija na predlog Evropske komisije da se, nakon odluke da se kosovski pasoš uključi u viznu liberalizaciju, sada u sistem putovanja u šengensku zonu bez viza priključe i pasoši koje za građane na Kosovu izdaje MUP Srbije – Koordinaciona uprava, pridružila se i direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, piše Kossev.

EK je ovaj predlog iznela prošle nedelje, a pravdali su ga time da vizna liberalizacija za građane sa kosovskim pasošima stupa na snagu 1. januara 2024, te da su, samim tim, prestali da postoje i razlozi za isključenje vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

Burno su na ovu vest reagovale ove nedelje Nevladine organizacije sa Kosova, a za njih je takav predlog EK neprihvatljiv, najpre jer bi se time „ugrozila integracija Srba u kosovski sistem“ i to u trenutku kada oni „masovno apliciraju za kosovske pasoše“.

Najzad, pismom su zatražili da se predlog povuče. Slična poruka potom je stigla i iz kosovske vlade, koja je takođe uputila pismo EK, podseća Kossev.

Na pismo nevladinih organizacija upućeno Evropskoj komisiji, reagovala je potom grupa srpskih organizacija i medija sa Kosova, poručivši da je reakcija nevladinih organizacija, „simptomatična za sve veći jaz između zajednica“. Ujedno, zamenik kosovskog Ombudsmana, njihov zahtev ocenio je kao podsticanje diskriminacije.

I Nataša Kandić smatra da je zahtev pojedinih nevladinih organizacija sa Kosova – „neodmeren i bez senzibiliteta za rešenjem koje isključuje diskriminaciju po bilo kom osnovu“.

Najpre je podsetila da građani Kosova još uvek ne mogu bez vize da putuju u šengensku zonu, te da se to odnosi i na nosioce srpskih pasoša na Kosovu koje je izdala „Koordinaciona uprava MUP RS“ i to kako bi se vodilo računa o jednakosti svih građana.

Sada je, dodaje ona, Evropska komisija predložila bezvizno putovanje od 1. januara sledeće godine, takođe za sve koji žive na Kosovu, a što bi uključilo i srpske pasoše za građane na Kosovu.

„EK može da predloži priznavanje srpskih pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava MUP-RS do 90 dana, počev o 1.1.2024. godine, koje građanima sa srpskim pasošima daje dovoljno vremena da pokrenu postupak za izdavanje kosovskog pasoša“, kaže direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Ipak, to što su u tim pasošima prebivališta na Kosovu upisana kao prebivališta u Republici Srbiji, kaže ona, takođe je neprihvatljivo i to iz:

„Ugla suvereniteta koje se očituje i u tome da pasoše na Kosovu izdaje MUP Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari