Zelena stranka: Ni vlast ni opozicija neće zaštitu pijaće vode u Ustavu 1Foto: EPA NIC BOTHMA

Vlast i opozicija složni su u jednom – nisu zainteresovani da pijaća voda bude zaštićena Ustavom, navodi se u saopštenju Zelena stranke.

Od 250 poslanika Skupštine Srbije samo njih 13 potpisalo je inicijativu Zelene stranke kojom se Skupštini Srbije predlaže da donese izmene Ustava, koje će omogućiti da pijaća voda, kao jedan od najvažnijih resursa, postane ustavna kategorija.

Inicijativu, koja bi onemogućila dalje zagađivanje i uništavanje vodnih resursa, pre 20 dana podneo je mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, a nije je potpisao nijedan poslanik Demokratske stranke, Jeremićeve Narodne stranke, Obradovićevih Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Pokreta za spas Srbije, SVM-a, SDP-a, SPS-a, Kluba samostalnih poslanika.

Pored Čabradija, inicijativu su potpisala tri poslanika PUPS-a, šest poslanika SMS-a, i troje samostalnih poslanika, Aleksandra Čabraja, prof. dr Miladin Ševarlić i prof. dr Nada Kostić.

Činjenica da 237 poslanika ignoriše inicijativu od koje bi benefit imali svi stanovnici Srbije danas, ali i koja bi garantovala normalan život budućim generacijama, ukazuje da političke elite ne interesuje dobrobit građana. Inicijativu nisu potpisali čak ni poslanici koji su se slikali na protestima protiv gradnje mini-hidroelektrana, koje su organizovali žitelji ugroženih područja. Sad, kada su imali priliku da svojim potpisom i glasom zaista odbrane vode od zagađenja, imaju preča posla, jer nema kamera da ih snimaju. Zelena stranka je svesna da pijaća voda postaje resurs kog imamo sve manje. Niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti. Zato je važno da se zahvalim poslanicima koji su svojim potpisom podržali inicijativu. Pokazali su da su hrabri i odgovorni – rekao je predsednik Zelene stranke, mr Goran Čabradi.

Zelena stranka najavljuje da će uskoro krenuti u kampanju prikupljanja 150.000 potpisa građana kako bi inicijativa o zaštiti voda Ustavom došla na dnevni red Parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari