Zelenović: Nećemo kititi Šabac iz protesta 1Nebojša Zelenović Foto: Jugoslav Radojević

Mi u Šapcu razmišljamo ozbiljno da, iz protesta, ne kitimo grad ove godine, izjavio je u intervjuu Dojče Vele gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i rekao da sudija Vrhovnog suda dostavlja izveštaj Srpskoj naprednoj stranci o stanju predmeta koji se vodi protiv njega i vrši pritisak na sudiju da ga osudi.

Zelenović je podsetio da su u Srbiji, od 170 gradova i opština, samo sedam koje su opozicione, od čega su dve gradske opštine u Beogradu koje nemaju status lokalne samouprave, dok je Šabac jedini grad.

U okolnostima svakodnevnih pritisaka, opstrukcija i zloupotrebi institucija, u kojima niko ko je opozicija ne može da preživi i da funkcioniše.

Ja sam to pokušao da objasnim i u Strazburu.

Ono što sam izložio jeste kako se krši Evropska povelja o lokalnim samoupravama, koju je Srbija ratifikovala i koja je deo našeg zakonodavstva, rekao je zelenović.

Republička vlada i SNS krše tu povelju svakog dana i njene članove koji garantuju lokalnim samoupravama mogućnost da samostalno odlučuju, da imaju redovne izvore finansiranja, da ljudi koji us izabrani na izborima mogu da sprovode lokalne politike, naglasio je on.

Napisao sam sedam pisama predsedniku Vučiću, devet pisama premijerki Brnabić, deset pisama ministru Antiću i imao dva sastanka sa ministrom Ružićem.

Premijerka Brnabić nikada nije odgovorila na pisma, niti se bilo šta u postupanju organa koji su nadležni za ove probleme promenilo.

Dakle, nije tačno da mi nismo iscrpeli sve mogućnosti koje su postojale u našoj državi, istakao je Zelenović. Mi sad najzad imamo mogućnost da o tome otvoreno govorimo.

Imamo hrabre ljude koji su odbornici u skupštinama Šapca, Paraćina, Čajetine, Vrbasa, rekao je on.

„Vi imate čoveka koji je osam godina radio u Upravi za trezor, kojem je šef rekao da, ako ne pređe u SNS, ostaće bez posla i da ima dva dana da odluči. Čovek je rekao „neću“ i dobio je otkaz. Imate odbornika kome je izvesni Malović, inače šef naprednjaka za Zapadnu Srbiju, nudio od petnaest do dvadeset hiljada evra da pređe u SNS. Imate i situaciju da ministar poljoprivrede nudi jednom našem odborniku da, u zamenu za prelazak u SNS, dobije novac iz agrarnog budžeta. To su sve krivična dela“, rekao je Zelenović.

To su sve stvari koje su se desile u poslednja dva meseca. Dakle, mi smo prikupili preko 50 izjava. Još nam stižu nove, ali planiramo da predamo materijal sudovima, kaže Zelenović.

„Ja kad pričam sa ljudima iz Evropske unije i Saveta Evrope, oni samo otvore oči i ne mogu da veruju da je moguće da sudija Vrhovnog suda dostavlja izveštaj Srpskoj naprednoj stranci o stanju predmeta koji se vodi protiv mene i vrši pritisak na sudiju da me osudi“.

Ne možete naći izveštaj DRI o poslovanju ministarstava ili Vlade, niti zašto je Beograd dobio četiri miliona evra ove godine za kićenje grada.

Mi u Šapcu razmišljajmo ozbiljno da, iz protesta, ne kitimo grad ove godine, rekao je Zelenović. Nebojša Zelenović, 1975, je gradonačelnik Šapca i član „Zajedno za Srbiju“.

Do formiranja te stranke bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke. Bio je narodni poslanik od 2012. do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari