Žofre: Građanima Srbije sigurno neće biti uvedene vize za EU 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da građanima Srbije „sigurno“ neće biti potrebne vize za ulazak u EU i da sankcije Rusiji nisu ključan, ali su postale važan uslov za otvaranje novih klastera u pregovorima, a govorioo je i o Kosovu.

„Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU“, rekao je gostujući u emisiji Prav ugao na Radio-televiziji Vojvodine.

On je objasnio da će građani Srbije pre putovanja morati da popune formular putem interneta, ali da će se to odnositi i na ostale države kao što su SAD i Izrael, te da to nema veze sa vizama.

Pored toga, Žofre je rekao da sankcije Rusiji nisu jedini uslov za otvaranje klastera u okviru evrointegracija Srbije, ali da je spoljna politika sada postala „centralnija“ u pregovorima „jer je takva stvarnost“.

Dodao je da Vlada Srbije uverava EU da nije neutralna kada je reč o ratu u Ukrajini, ali je rekao da to nije dovoljno i da su sankcije važne kako bi bili preduzeti konkretni koraci.

Na pitanje da li je priznavanje Kosova uslov za prijem u EU, ponovio je da je uslov „normalizacija odnosa Beograda i Prištine“, te da Evropska unija ne nameće šta će se dve strane dogovoriti.

„Jasno je da svi sporazumi koji su postignuti do sada treba da se sprovedu. To uključuje i pitanje Zajednice srpskih opština, to treba sprovesti bez odlaganja i mi se za to zalažemo, radimo na tome da se sve sprovede“, rekao je i dodao da je u diplomatiji nekada potrebno vreme, ali je „važno biti istrajan“.

Šef EU delegacije je dalje ocenio da je „očigledno“ da se Srbija i EU približavaju, a ne udaljavaju, ali da proces ima uspone i padove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari