Zolak odgovorio Viškoviću i Šeraniću: Danima javnost zasipate neistinama 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak odgovorio je premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i entitetskom ministru zdravlja Alenu Šeraniću povodom optužbi u vezi s aferom „kiseonik“, navodeći da oni danima neumorno zasipaju javnost neistinama.

„Odgovoriću vam jednostavnim jezikom, da me i vi, a i javnost bolje razumete, jer sam u zadnjih par dana spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji vas savetuju i vode zdravstvo u RS, dok su moji ljudi, odnosno zaposleni u Agenciji organizovali nabavku leka – kiseonika u UKC RS, prenoseći mi svoje utiske usput“, naveo je Zolak.

On je ocenio da se Šeranićeve i Viškovićeve optužbe na račun Agencije za lekove BiH svode na dve stvari i jednu tvrdnju.

„Tvrdnja, koju najviše potencira ministar zdravlja, a to je da se kiseonik, za koji ste tražili i dobili potvrdu o čistoći, može koristiti u medicinske svrhe“, naveo je Zolak.

Prve dve stvari su, kako je kazao, laboratorija Agencije i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

„Za kontrolnu laboratoriju ću biti kratak, on i te kako postoji… Druga stvar je Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, sa kojim mašete zadnjih dana pred kamerama, sa izrazom lica kao da taj pravilnik nešto znači u ovoj aferi koja se tek počinje razvijati“, istakao je Zolak.

On je dalje istakao da je pravilnik donet 2018. godine od Stručnog veća Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH i da su za njega glasali predstavnici Ministarstva zdravlja RS, a koje je na to mesto delegirao entitetski ministar zdravlja.

„Druga, i najbitnija činjenica je ta da TGT Tehnogas ima dodira, ili veze, sa tim Pravilnikom, koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo kompanijom Adidas“, naveo je direktor Agencije za lekove BiH.

Zolak je naglasio da kompanija TGT Tehnogas, koja je nabavljala kiseonik za Univerzitetsko klinički centar RS, nikada nije dobila bilo kakvu dozvolu za promet medicinskog kiseonika.

Za kraj je istakao da je stupanjem na snagu tog Pravilnika, entitetima, konkretno Republici Srpskoj, data nadležnost da u roku od 90 dana od dana objavljivanja Ministarstvo zdravlja RS propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju.

„Pitanje za premijera i ministra zdravlja – šta ste uradili po ovom pitanju? Odgovor je – ništa. Biću još jasniji, ne postoji pravilnik Agencije, a 24 časa su na snazi, koji je ‘prepreka’ za snabdevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj tehničkim gasom preko neovlašćenih firmi. To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnom regulativom“, rekao je Zolak.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić (SNSD) uputio je danas dopis direktoru Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku (PDP) upozoravajući ga na pogubnost upornih tvrdnji kojim se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske.

Poslednjih dana Republliku Srpsku potresa afera „kiseonik“, nastala pošto su objavljeni podaci da se bolnicama RS isporučivao tehnički, a ne medicinski kiseonik i da su dobavljači bile firme koje za tu vrstu posla nemaju dozvolu Agencije za lekove BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari