Ako budete posmatrali nebo ove noći, postoji šansa da vidite čak pet planeta Sunčevog sistema 1Foto: vovan / Shutterstock.com

Ljubitelji astronomije u prilici su da ove nedelje uživaju u pravoj planetarnoj paradi. Naime, na nebu će se videti Jupiter, Merkur, Venera, Uran, Mars i Mesec poravnati u nizu. Spektakl su, prema navodima lista Daily Mail, neki na zemaljskoj kugli prvi put mogli da vide tokom jučerašnjeg dana, ali najbolji pogled pružao se sinoć. Najvidljivija […]

Ljubitelji astronomije u prilici su da ove nedelje uživaju u pravoj planetarnoj paradi. Naime, na nebu će se videti Jupiter, Merkur, Venera, Uran, Mars i Mesec poravnati u nizu.

Spektakl su, prema navodima lista Daily Mail, neki na zemaljskoj kugli prvi put mogli da vide tokom jučerašnjeg dana, ali najbolji pogled pružao se sinoć. Najvidljivija je bila Venera jer se radi o najsvetlijem objektu na noćnom nebu uz Mesec, a najveća planeta Jupiter i nama susedni Mars isto su se tako mogli videti golim okom. Za Merkur i Uran, pak, bio je potreban teleskop, piše Jutarnji List.

– Možete videti gotovo ceo Sunčev sistem u jednoj noći – rekao je Rori Bentli, astronom sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu za Popular Science.


Planetarna parada najbolje se mogla videti izvan naseljenih mjesta, a nebeska tela jednako su bila vidljivi na južnoj i severnoj polulopti. Poslednji put su se pet planeta, kao sinoć, poravnale 2020. godine i pre toga još 2016. To se događa, tumače stručnjaci, jer je Sunčev sistem oblikovan poput ravnog diska s planetima koji kruže oko istog ravnog područja.

– Divno je videti toliko entuzijasta #Planetarne parade večeras na plaži Portobelo. Prelepo vedro nebo – Venera i Mars izgledaju sjajno – samo je šteta što smo daleko na severu, Jupiter i Merkur su zapravo postavljeni zajedno sa Suncem – napisala je škotska astronomkinja Ketrin Hejmans svom Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.