Trikovi za brže odmrzavanje vetrobranskog stakla 1Foto: Shutterstock/Anze Furlan

Hladnije vreme takođe znači zamrznuto vetrobransko staklo, ako je vaš automobil parkiran napolju. Sada se pojavio novi trik koji otkriva kako ga brzo očistiti.

Na TikToku se pojavio snimak koji je mnoge iznenadio, jer na njemu žena pokazuje kako se zapravo koristi strugač za led kojim čistimo šoferšajbnu.

„Naučila sam ovaj trik sa strugačem leda na TikToku jutros u 6 ujutro jer nisam mogla da spavam“, rekla je Lizi u videu, prenosi N1.

Na snimku pokazuje kako jednom stranom struže led, a zatim strugalicu okreće na drugu stranu i brzo skida led sa čaše.

Gledajući video, ljudi su bili i oduševljeni i zbunjeni u isto vreme.

„Ja sam vozač 17 godina i tek sam prvi put saznao za ovo“, prokomentarisao je neko.

„Ne mogu da verujem da nisam znala za to“, nastavila je jedna žena.

Među komentarima na njen post bio je i ovaj savet: „Najvažniji savet je da uđete i upalite auto dok to radite. Pustite da se automobil zagreje i odmagljite stakla da biste bili spremni za vožnju“, prenosi Mirror.

Napravite domaći sprej za brzo odmrzavanje

Vrlo je jednostavno. To je tečnost za odleđivanje koju ćete ujutru prskati po zaleđenim prozorima, led će brzo omekšati i lako ćete ga ukloniti, bez mukotrpnog struganja.

U bocu sa raspršivačem stavite jedan litar alkohola, decilitar vode i kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro protresite i to je to. Postoji još jedna varijanta – pomešati alkohol i vodu u sprej boci u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i jedna trećina vode).

Trik za lakše otvaranje vrata

Tu pomaže VD40. Poprskajte ga u brave automobila i neće se smrznuti preko noći. A ako želite da zaštitite vrata od smrzavanja, kako biste ih ujutru mogli bez problema da otvorite, posegnite za mašću. Može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Pazite gde parkirate i zaštitite prozore

A pametno parkiranje vas štedi od jutarnjeg struganja leda sa vozila. Ako možete, parkirajte ga tako da prednji deo bude okrenut prema istoku i da ga ne blokiraju zgrade i kuće. Tako će prvi jutarnji zraci polako topiti led na šoferšajbni, pa ćete ujutru ranije na posao.

A stavljanje kartona na prozore je odličan način da sprečite stvaranje leda preko noći. Umesto kartona, možete staviti i stari peškir.

Zaštitite brisače i retrovizore

Ako želite da se brisači ne lepe za zaleđeno staklo, stavite na njih stare čarape. Ili ih jednostavno podignite sa stakla da se ne zalepe. Spoljašnji retrovizori automobila neće se smrznuti ako ih ‘spakujete’ u plastične kese. Možete ih obmotati i gumicom, prenose 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.