Slavni indonežanski književnik, počasni član Adligata Seno Gumira Ađarma, poslao je za Beograd rukopis svog dnevnika o putovanju po Borneo, neobjavljen i napisan pre više decenija, koji je, zajedno sa njim, preživeo brodolom i plivao po Javanskom moru. Indonežanski intelektualci su, zahvaljujući ambasadorki Adligata u Indoneziji, najvećem srpskom ekspertu za ovaj deo sveta, gospođi Hristini Nikolić, postali izuzetno zainteresovani za kulturne aktivnosti ovog srpskog udruženja.

Tako su počasni članovi Adligata upravo postali i jedan od najznačajnijih živih pesnika Indonezije Separdi Đoko Damono, koji je Muzeju knjige i putovanja poklonio više svojih potpisanih dela i najavio doniranje svojih rukopisa i Putu Viđaja ugledni balinežanski dramaturg, pisac i pozorišni režiser.

Najznačajniji indonežanski pisci upravo su poslali za Beograd tridesetak svojih potpisanih dela, a na putu je i više od pola tone knjiga i predmeta za najvažniju zbirku Indonezije u ovom delu sveta. Kao poseban kuriozitet u muzeju posetioci mogu probati i kopi luvak kafu, napravljenu od zrna kafe izvađenih iz izmeta jedne male životinje. U Adligat su nedavno već stigli važni egzotični eksponati iz udaljenih plemena ostrva Sulavesi, koja je, posle proputovanja ovim ostrvom u Beograd doneo Viktor Lazić.

Među eksponatima koji se već mogu videti u stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja nalaze se ratničke kacige, ogrlice i maske domorodaca, te originalne nadgrobne tau-tau lutke, mačete i odelo od kostiju vodenog bifola naroda Torađa. Naš poznati putopisac Viktor Lazić je većinu eksponata dobio na poklon pošto je učestvovao u neobičnim ritualima ovog plemena, uključujući vađenje mrtvih iz grobova.