
Sezona jagoda je uveliko u toku, a ako ste ljubitelj džema, u nastavku pogledajte odličan brzinski recept za slatki namaz od omiljenog crvenog voća.
Jedan od načina da iskoristite sezonu jagoda jeste da napravite ukusan domaći džem, ali u mikrotalasnoj. Ne trebaju vam nikakvi posebni alati, sve je pripremljeno u jednoj posudi i traje manje vremena od gledanja epizode omiljene serije, piše Miss7
Džem od jagoda napravljen od samo nekoliko sastojaka
Ovaj recept za domaći džem od jagoda u mikrotalasnoj pećnici koristi samo nekoliko sastojaka – jagode, šećer, limunov sok i malo pomorandžine korice za svežinu. Od ove količine dobija se malo džema, tako da nećete morati dugo da ga čuvate u frižideru i pitate se da li je i dalje dobar za jelo…
No, ovaj domaći džem od jagoda iz mikrotalasne možete držati u frižideru nekoliko dana ili čak zamrznuti, ako želite. A ako vam se sviđa ideja da još više istaknete ukus jagode – slobodno dodajte kriške narandže ili nekoliko kapi balzamičnog sirćeta. Jer kada imate dobru osnovu, igranje ukusima je jako zabavno! Evo recepta:
Džem od jagoda iz mikrotalasne
Sastojci:
- 2,5 šolja jagoda
- 2 kašičice rendane pomorandžine korice
- 2 kašike limunovog soka
- 0,5 šolja šećera
Priprema:
- U velikoj posudi (zapremnine najmanje 2,5 l) pomešajte jagode, koricu pomorandže, limunov sok i šećer.
- Lagano promešajte da jagode budu ravnomerno obložene šećerom, pa ostavite ih da odstoje 30 minuta na sobnoj temperaturi da puste sokove.
- Stavite posudu sa jagodama na tanjir (ako smesa počne da ključa) u mikrotalasnu. Kuvajte na velikoj temperaturi u intervalima od 5 minuta, lagano mešajući svaki put, vodeći računa da smeša ne proključa. Ako počne da nadolazi i kipi iz posude, prebacite je u veću posudu (pogodnu i za mikrotalasnu) i nastavite sa kuvanjem.
- Smesa je gotova kada tečnost postane gusta i sirupasta. Dok je vruć, džem će biti ređi nego kada se ohladi – zgušnjavaće se kako se hladi.
- Vruć džem pažljivo sipajte u čistu teglu. Ohladite na sobnoj temperaturi, zatvorite i čuvajte u frižideru.
- Ako vam se džem i nakon hlađenja čini previše redak, možete ga ponovo kratko zagrejati u mikrotalasnoj pećnici.
- Džem čuvajte u frižideru ili zamrznite (ostavite približno 2,5 cm praznog prostora na vrhu tegle kako se zapremina širi prilikom zamrzavanja). Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.