Šta bi se dogodilo da Zemlja stane: Neverovatne stvari koje niko ne bi mogao da spreči 1Pitanje koje budi maštu, foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Kada pričamo o nauci, hipotetička pitanja su uvek najzabavnija. Iz njih se i stvorio čitav jedan deo umetnosti koji spaja fantastiku i nauku. E, pa i ovo je jedno takvno predviđanje, koje nema veze sa realnošću, ali ima sa naukom.

Šta bi se dogodilo kada bi Zemlja prestala da se okreće?

Kada bi Zemlja stala samo na sekund, dobili bismo istu situaciju kao kada bi auto koji juri 1670 kilometara naglo zakoči.
Jer naša planeta se oko svoje ose rotira brzinom od 1674 km/h – premda mi to ne osećamo. Ali, zaustavljanje Zemlje bismo svakako osetili, tvrde naučnici koji su napravili projekcije i istakli 10 stvari koje bi se dogodile da Zemlja odjednom prestane da se okreće.

“Sve što nije na Zemlji i nije sigurno na njenim polovima, nastavilo bi da se okreće kao i do tada. Za nas bi to bilo kao da smo u automobilu koji je stao na mestu, dok je prethodno jurio brzinom 1674 km/h. Naše telo bi se pretvorilo u metak kalibra 22 centimetra – objašnjava naučnik Majkl Stivens.

Ljudska tela bi kod ekvatora poletela prema istoku brzinom od 465 m/s te bi se posledično odmah raspali u masu mišića i kostiju, dok bi na polovima ljudi samo nešto duže preživeli.

Oni koji bi nekim čudom preživeli ovo zaustavljanje, pretvorili bi se u „supersoničnu rotirajuću travu“ te bi se našli u borbi s užasnim vetrovima. Takvi jaki vetrovi uništavali bi sve što im se nađe na putu te bi bili nalik onima koje bi izazvala detonacija atomske bombe. Brzina vetra bila bi tolika da bi buknuli požari na celoj planeti, a to bi izazvalo i eroziju skoro svega na površini Zemljine kore.

Magnetno polje Zemlje bi prestalo da postoji, pa bi sve na njoj postalo izloženo uticaju smrtonosne količine jonizirajućeg zračenja.

Zemlja bi tada postala savršena kugla, jer bi smanjenje brzine kojom se Zemlja okreće uticalo na to da se ona suzi na ekvatoru.

U tom scenariju bi došlo i do redukcije okeana, ogromni cunamiji bi dodatno poharali planetu, a voda bi krenula prema polovima.

Bez rotacije, dan na Zemlji, odnosno na delu okrenutom prema Suncu trajao bi 365 dana. Na strani okrenutoj od Sunca, sve bi se smrzlo, dok bi na sunčanoj strani zbog visokih temperatura većina tragova života nestala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.