Italija (1): Ljubavna pesma za gradonačelnika 1Foto: Iz lične arhive

U žestokoj konkurenciji najlepših gradova Italije, Sorento bi svakako morao biti negde u samom vrhu.

Ovaj grad na obali Tirenskog mora, tridesetak kilometara južno od Napulja, sa samo 17.000 stanovnika, već vekovima važi za pravi biser čuvene Amalfitske obale.

Sa njegovih litica pruža se neverovatan pogled na Vezuv, Napulj i Kapri. Sorentom su se oduševljavali Bajron, Kits, Ibzen, Gete, Dikens, Vagner, Niče, Volter Skot i mnogi drugi, a u gradu je dvadesetih godina dvadesetog veka punih sedam godina živeo i Maksim Gorki. Slavu Sorenta u poslednjih stotinu godina nosi i jedna od najlepših i najpoznatijih italijanskih pesama koja je ovde nastala na samom početku dvadesetog veka – Torna a Surriento – što na napolitanskom dijalektu znači, „Vrati se u Sorento“.

Ovu predivnu melodiju izvodili su najpoznatiji svetski pevači – od Frenka Sinatre i Dina Martina preko Mit Loufa i operskih pevača poput Pavarotija, Karuza, Dominga, Lanča, Karerasa, a Elvis Prisli obradio ju je pod nazivom Surrender.

Ma koliko vam ova pesma zvučala kao ljubavna, ona to zapravo nije. Nastala je tako što je tadašnji gradonačelnik Sorenta, Gueljmo Tramontano, zamolio svog prijatelja, pesnika i slikara Đanbatistu de Kertisa, da napiše pesmu u čast tadašnjeg premijera, Đuzepea Zanardelija, povodom njegovog dolaska u Sorento. Đanbatista je tako napisao tekst ove slavne pesme, dok je muziku komponovao njegov brat Ernesto.

Neki smatraju da je ovo bio i poziv premijeru Zanardeliju da pomogne u to vreme osiromašenom Sorentu da prevaziđe probleme sa gradskom kanalizacijom. Kakav god bio pravi motiv i tema ove pesme, ona je već više od stotinu godina nezaobilazan deo repertoara najvećih svetskih zvezda.

Istorija Sorenta izuzetno je duga i burna, kao i istorija čitavog napuljskog zaliva. Prema grčkom istoričaru Sikulusu, Sorento je osnovao Odisejev unuk, a ime je grad dobio po mitskim sirenama koje su pesmom mamile mornare u morske dubine. S obzirom da je i Napulj osnovan kao grčka kolonija, koji je tada nosila ime po jednoj od ovih sirena – Partenopa – sasvim je logično da su i Sorento osnovali Grci. Prelepi Sorento je još u rimsko doba bio popularno mesto za odmor.

Posle pada Rimske imperije, izvesno vreme je bio pod vlašću Vizantije i tokom istorije često prelazio iz ruke u ruku, zbog čega i danas nosi tragove različitih vladara i civilizacija. U devetnaestom veku postao je deo italijanskog kraljevstva i od tada važi za prestižnu destinaciju koja je činila obavezan deo takozvanog Grand tour proputovanja po Evropi na koje su, kao deo svog elitnog obrazovanja, odlazili imućniji Englezi iz viših klasa a kasnije i čitava evropska, pa i američka elita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.