Jedna je od najzdravijih namirnica na svetu, ali mladi luk ne smeju svi da jedu 1Foto: Shutterstock/glebchik

Mladi luk je prava superhrana i čudesan eliksir za zdravlje, ali treba biti oprezan pri konzumaciji.

Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima i svakako jedna od omiljenih prolećnih salata. Takođe, on je i prava superhrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocenim nutrijentima.

I zeleni i beli deo su jestivi, a ukus mu je blaži od običnog luka pa ga i deca lakše prihvataju. A šta sve skrivaju te vitke zeleno bele stabljike?

Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne materije koje imaju moćna antioksidativna, protivupalna i protivmikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre, piše Živim.hr.

Imunitet, probava, srce…

Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom efektu, mladi luk je pravi prirodni lek za lečenje prehlade i raznih virusnih infekcija, ali i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitamina C jača imunitet, a za dnevno preporučenu dozu tog vitamina dovoljno je pojesti pola šolje mladog luka dnevno.

Ali, osim što se možete zaštititi od dosadnih prehlada, redovnom konzumacijom mladog luka možete poboljšati i probavu. Naime, on sadrži vlakna koja pospešuju kretanje stolice, ima blagotvoran učinak na otečena creva i održava probavni sistem visoko aktivnim. Mladi luk pomaže i u održavanju normalnih vrednosti pritiska jer obiluje kalijumom, a uz to i povećava proizvodnju dobrog ili HDL holesterola i smanjuje količinu lošeg ili LDL holesterola te tako pomaže u smanjenju rizika za srčani i moždani udar i druge kardiovaskularne bolesti.

Za mišiće i kosti

Mladi luk sadrži magnezijum koji je ključan mineral za pravilnu mišićnu funkciju. Stoga je odličan izbor za ublažavanje grčeva i bolova u mišićima, a supa od ovog čudesnog povrća može trenutno da ublažiti bol i nelagodu nakon intenzivnog treninga. Tu je i kalcijum kojim je mladi luk bogat, a koji kosti asimiluju čime se održava potrebna gustina kostiju i fleksibilnost pokreta. Udeo kalijuma pomaže telesnim ćelijama i tkivima da apsorbuju više minerala, što je takođe dobro za zdravlje kostiju. Prema nekim istraživanjima, može pomoći i u lečenju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa tako što smanjuje bol i upalu.

Za zdravu kožu i oči

Sadrži i sve što je potrebno za lečenje anemije, odnosno dovoljno gvožđa, ali i C vitamina koji omogućuje njegovu apsorpciju. Brojna su istraživanja pokazala da smanjuje upalu u koži te je blagotvoran kod brojnih kožnih problema. Aminokiseline koje sadrži pomažu u izgradnji zdravih ćelija kože i smanjuju crvenilo i oticanje upaljene kože. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima antioksidativna svojstva koja pomažu u prevenciji oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala, smanjuju pojavu akni i tamnih mrlja i smiruju nadraženu kožu. Osim za kožu, dobar je i za oči jer sadrži karotenoide lutein i zeaksantin te vitamin A, a oni imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i zaštiti od upala, ali i makularne degeneracije koja za posledicu može imati gubitak vida.

Smanjuje rizik za rak

Mladi luk sadrži moćne sumporne materije koje se nazivaju alil sulfidi i koje pomažu u prevenciji raka creva jednako kao i prirodna prehrambena vlakna kojima obiluje. Istraživanja su pokazala i da sumporne materije u luku mogu pomoći u usporavanju razvoja i širenja raka jajnika. Uz to, flavonoidi sprečavaju razvoj raka tako što blokiraju ksantin oksidazu, enzim koji oštećuje DNK i ćelijsko tkivo proizvodeći slobodne radikale. Neke su studije pokazale da mladi luk takođe eliminiše višak estrogena, ženskog polnog hormona koji učestvuje u razvoju raka dojke i tako pomaže i u prevenciji raka dojke. Na kraju, flavonoidi antioksidativnog efekta fisetin i kvercetin, prema nekim istraživanjima, mogu sprečiti razvoj raka.

Ko treba da bude oprezan

Mladi luk je izuzetno zdrava i sigurna namirnica, ali neki ljudi ga, kao i običan luk, teško podnose. Stoga bi ga osobe s osetljivim želucem ili one koje boluju od gastritisa trebalo da ga konzumiraju u ograničenim količinama. To ne znači da morate u potpunosti da ga se odreknete jer bi to bilo šteta s obzirom na dobrobiti za zdravlje koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja kod vas neće izazivati tegobe.

Još jedna grupa ljudi trebalo bi da bude oprezna s prevelikom konzumacijom mladog luka, a to su oni koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk obiluje vitaminom K koji ima suprotan učinak od lekova protiv zgrušavanja krvi, ali i u ovom slučaju važi savet da ne treba da ga se odreknete u potpunosti, već da samo proverite sa svojim lekarom u kojoj količini je za vas konzumacija tog povrća sigurna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari