Kako izgledaju venčanja i svadbe u doba korone? 1Foto: Pixabay/ANURAG1112

Proslave sa velikim brojem zvanica i u zatvorenom nisu dozvoljena pa parovi uglavnom čekaju da se epidemiološka situacija popravi. Zato agencije koje se bave organizacijom venčanja već mesecima nemaju posla.

U ovom zimskom periodu i od kada su na snazi pojačane epidemiološke mere, kako navode iz ovih agencija, proslava venčanja gotovo da nema.

Nešto bolja situacija bila je letos i jesenas, kada je epidemiološka situacija bila stabilnija, navodi Slađana Urošević iz Agencije za organizaciju venčanja „Kazablanka“. Par venčanja održalo se na otvorenom, uz kako kaže, poštovanje svih propisanih mera.

„Venčanja su se održavala u baštama restorana, ali mladenci nisu mogli da pozovu sve svoje goste, već je bilo manje zvanica. Uglavnom su mladenci nalazili objekat u kom mogu održati venčanje u dogovoru sa vlasnicima restorana, a mi smo završavali ostalo. Ostala venčanja odložena su za ovu godinu, ali je sve i dalje na čekanju“, objašnjava Urošević.

Kako kažu iz agencije za organizaciju venčanja „Dream Wedding“, oni su pre godinu dana gotovo prestali sa radom. Ovu firmu češće su kontaktirali poslodavci i nudili im saradnju nego parovi koji su želeli organizaciju venčanja.

„Letos su nas zvali hoteli, restorani i nudili nam poslovnu saradnju tako da je bilo više klijenata koji su zvali i nudili se nego onih koji su hteli da organizuju svoje svadbe. Ograničen broj ljudi u restoranima tokom prošle i ove godine, uticao je na to da posao bude praktično neizvodljiv“, ističe Nikola Vasiljević iz ove agencije.

Kako izgledaju venčanja i svadbe u doba korone? 2
Foto; Unsplash/Jonathan Borba

Da će se na leto i jesen situacija popraviti, nadaju se iz agencije „Emilija venčanja“, ali navode da to ne zavisi od njih.

„Apsolutno nismo zadovoljni 2020. godinom, ali eto makar smo imali pomeranja svadbi za ovu godinu, a ne potpuno otkazivanje događaja“, objašnjava Nikola iz agencije „Emilija venčanja“.

Reklo bi se da su agencije koje se bave organizacijom venčanja na otvorenom u boljoj situaciji nego ostali. Ipak, kako navodi Branko Matović iz agencije „Open Concept“, prošlog leta ni oni nisu imali posla.

„Prošle godine sve to što smo radili bilo je sitno, proslave od 50 do 80 zvanica. Kad se sve sabere, ni pet odsto venčanja nismo odradili, a veći broj svadbi premešten je za ovu godinu. Pošto radimo proslave na otvorenom, nama sezona svakako počinje od marta, pa se nadamo da će biti ublažavanja epidemioloških mera“, ističe Matović.

Kako izgledaju venčanja i svadbe u doba korone? 3
Foto: Unsplash/Olivia Bauso

Kako kaže naš sagovornik, pomoć koju je država uputila bila je korisna, ali nedovoljna za pokrivanje svih troškova. Prihoda gotovo da nema, a za 30 zaposlenih u ovoj firmi trebalo je obezbediti plate i doprinose.

Matović objašnjava da jedino što im treba jeste da ih država pusti da rade. Kako kaže, oni koji se bave organizacijom proslava i svadbi, uz noćne klubove i muzičare pogođeni su mnogo više nego restorani koji imaju bar nekog posla.

„Kao što su sve drugo pustili da radi, mogu i nas. Restorani rade koliko toliko, nije im zabranjen rad. Mi koji radimo svadbe, veselja, proslave uz noćne klubove i muzičare najviše smo pogođeni. Mi ne možemo da pravimo svadbu do 20 sati. Za sada smo uspeli da zadržimo sve svoje zaposlene, ali ako se ovako nastavi nećemo moći“, zaključuje Branko Matović iz agencije „Open Concept“.

Proslava venčanja u svetu

Parovi u svetu, poput naših, pre su se se opredelili da odlože venčanje ili su proslavu sveli na najbližu rodbinu i prijatelje, matičara i crkvu.

Ipak, pojavile su se i neke inovativne ideje poput „drive-in“ venčanja. Naime Vejn Halet, preduzetnik iz Južnoafričke Republike, osmislio je da mladenci hodaju do oltara, tamo iseku tortu i obave prvi ples, a zatim sedaju u auto i odlaze.

Kako izgledaju venčanja i svadbe u doba korone? 4
Foto: Unsplash/
Derek Thomson

Kako je Vejn rekao za Dojče Vele, gosti bi ostali u svojim automobilima parkiranim oko oltara, a svako od njih dobio bi nešto za jelo i parče torte.

Sa druge strane, na Filipinima je početkom godine upriličeno masovno venčanje, a 220 parova je tokom ceremonije moralo da nosi maske.

Kao trend su se javila i venčanja na parkinzima, gde bi se gosti automobila parkirali u špalir, izašli iz njih i sa bezbedne distance pozdravljali mladence koji bi šetali između njih.

Neki parovi dosetili su se da sve goste virtuualno okupe i tako proslave svoj srećan dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.