Hrana, foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / ProfimediaPriprema hrane za Novu godinu može biti stresna, ali uz pravi plan nedeljno kuvanje može znatno olakšati praznične pripreme.
Kako bi doček Nove godine prošao bez stresa u kuhinji, preporučuje se da već danas, u nedelju, počnete pripremu hrane koja može da stoji nekoliko dana ili se lako podgreva.
Tako će se za proslavu smanjiti kuvanje u poslednjem trenutku, a svi obroci će biti jednako ukusni.
Evo ga plan.
Šta kuvamo
1. Sarma
Klasična praznična sarma idealna je za pripremu unapred – čak i 2-3 dana pre dočeka. Kada odstoji u frižideru, okusi se bolje prožmu, a samo podgrevanje na dan proslave je dovoljno.
2. Ruska salata
Ruska salata je nezaobilazna za doček Nove godine. Međutim, zbog majoneza i svežeg povrća, preporučuje se da se pripremi najviše dan-dva pre proslave. Može se, naravno, napraviti i danas, ali najbolje je da se krompir, šargarepa i jaja skuvaju unapred, a finalno mešanje sa majonezom i ostalim sastojcima odloži do utorka. Na taj način salata će ostati sveža i kremasta.
3. Kolači i sitni kolačići
Kolači poput medenjaka, orah kiflica ili sitnih keksića mogu se spremiti danas i čuvati u hermetički zatvorenim kutijama. Mnogi kolači i keksi postaju čak ukusniji kada odstoje nekoliko dana, pa su idealni za prazničnu trpezu.
4. Pite i kiflice
Slane pite, bureci ili kiflice se mogu pripremiti danas, zamrznuti, a u sredu samo peći. Ovo je odličan način da se uštedi vreme i trud u danima pred doček.
5. Prelazi i namazi
Mogu se pripremiti različiti namazi od mesa, ribe ili povrća. Ovi namazi mogu stajati u frižideru 3-4 dana i savršeni su za posluženje uz hleb, krekere ili kao dodatak salatama.
Raspored po danima
Nedelja – početak pripreme
Sarma:
Skuvati mleveno meso i pirinač, pripremiti listove kiselog kupusa.
Složiti sarmu u tepsiju, začiniti, preliti vodom i ostaviti u frižider.
Podgrevanje na dan dočeka je dovoljno; sarmu čak možete skuvati potpuno i samo podgrejati.
Povrće za rusku salatu:
Skuvati krompir, šargarepu i jaja.
Ostaviti da se ohlade, čuvati u frižideru odvojeno do finalnog mešanja.
Slani zalogaji:
Pripremiti testo za pite i kiflice (može i polu-dovršeno oblikovanje).
Zamrznuti kako bi u utorak/sredu samo pekli.
Kolači:
Napraviti medenjake, orah kiflice ili sitne keksiće.
Ohladiti i spakovati u hermetičke kutije – mogu stajati do dočeka.
Ponedeljak – lakši zadaci
Namazi i predjela:
Napraviti jedan ili dva namaza od povrća ili ribe (npr. ajvar, humus, riblji namaz).
Čuvati u frižideru, mogu stajati 3-4 dana.
Dodatne pripreme za rusku salatu:
Narezati kisele krastavce i druge dodatke koji se ne kvare brzo.
Ostaviti ih u posebnim posudama u frižideru.
Utorak – finalne pripreme
Ruska salata:
Sjediniti skuvano povrće, jaja i krastavce sa majonezom i drugim začinima.
Napraviti tek u utorak, kako bi salata bila sveža i kremasta na doček.
Slane pite i kiflice:
Izvaditi iz zamrzivača i peći u rerni pre služenja.
Finalno dekorisanje kolača:
Ukrasiti medenjake ili keksiće, pripremiti ih za posluženje ili poklone.
Sreda – dan dočeka
Sarma:
Podgrevanje u rerni ili na šporetu, dodati malo vode i poklopiti.
Slani zalogaji i namazi:
Postaviti na sto, aranžirati sa hlebom, krekersima i povrćem.
Finalno serviranje:
Sve je već pripremljeno, jedino je potrebno poslužiti i uživati u prazničnoj trpezi.
Saveti:
Ruska salata najbolje stoji maksimalno 2 dana, zato je finalno mešanje i dodavanje majoneza najbolje uraditi u utorak.
Sve ostalo, uključujući sarmu, kolače i pite, može se spremiti nekoliko dana unapred i samo podgrevati ili peći.
Ovako organizovan plan omogućava da doček provedete uživajući, bez stresa i previše kuvanja u poslednjem trenutku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


