HranaHrana, foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / Profimedia

Priprema hrane za Novu godinu može biti stresna, ali uz pravi plan nedeljno kuvanje može znatno olakšati praznične pripreme.

Kako bi doček Nove godine prošao bez stresa u kuhinji, preporučuje se da već danas, u nedelju, počnete pripremu hrane koja može da stoji nekoliko dana ili se lako podgreva.

Tako će se za proslavu smanjiti kuvanje u poslednjem trenutku, a svi obroci će biti jednako ukusni.
Evo ga plan.

Šta kuvamo

1. Sarma
Klasična praznična sarma idealna je za pripremu unapred – čak i 2-3 dana pre dočeka. Kada odstoji u frižideru, okusi se bolje prožmu, a samo podgrevanje na dan proslave je dovoljno.

2. Ruska salata
Ruska salata je nezaobilazna za doček Nove godine. Međutim, zbog majoneza i svežeg povrća, preporučuje se da se pripremi najviše dan-dva pre proslave. Može se, naravno, napraviti i danas, ali najbolje je da se krompir, šargarepa i jaja skuvaju unapred, a finalno mešanje sa majonezom i ostalim sastojcima odloži do utorka. Na taj način salata će ostati sveža i kremasta.

3. Kolači i sitni kolačići
Kolači poput medenjaka, orah kiflica ili sitnih keksića mogu se spremiti danas i čuvati u hermetički zatvorenim kutijama. Mnogi kolači i keksi postaju čak ukusniji kada odstoje nekoliko dana, pa su idealni za prazničnu trpezu.

4. Pite i kiflice
Slane pite, bureci ili kiflice se mogu pripremiti danas, zamrznuti, a u sredu samo peći. Ovo je odličan način da se uštedi vreme i trud u danima pred doček.

5. Prelazi i namazi
Mogu se pripremiti različiti namazi od mesa, ribe ili povrća. Ovi namazi mogu stajati u frižideru 3-4 dana i savršeni su za posluženje uz hleb, krekere ili kao dodatak salatama.

Raspored po danima

Nedelja – početak pripreme

Sarma:

Skuvati mleveno meso i pirinač, pripremiti listove kiselog kupusa.

Složiti sarmu u tepsiju, začiniti, preliti vodom i ostaviti u frižider.

Podgrevanje na dan dočeka je dovoljno; sarmu čak možete skuvati potpuno i samo podgrejati.

Povrće za rusku salatu:

Skuvati krompir, šargarepu i jaja.

Ostaviti da se ohlade, čuvati u frižideru odvojeno do finalnog mešanja.

Slani zalogaji:

Pripremiti testo za pite i kiflice (može i polu-dovršeno oblikovanje).

Zamrznuti kako bi u utorak/sredu samo pekli.

Kolači:

Napraviti medenjake, orah kiflice ili sitne keksiće.

Ohladiti i spakovati u hermetičke kutije – mogu stajati do dočeka.

Ponedeljak – lakši zadaci

Namazi i predjela:

Napraviti jedan ili dva namaza od povrća ili ribe (npr. ajvar, humus, riblji namaz).

Čuvati u frižideru, mogu stajati 3-4 dana.

Dodatne pripreme za rusku salatu:

Narezati kisele krastavce i druge dodatke koji se ne kvare brzo.

Ostaviti ih u posebnim posudama u frižideru.

Utorak – finalne pripreme

Ruska salata:

Sjediniti skuvano povrće, jaja i krastavce sa majonezom i drugim začinima.

Napraviti tek u utorak, kako bi salata bila sveža i kremasta na doček.

Slane pite i kiflice:

Izvaditi iz zamrzivača i peći u rerni pre služenja.

Finalno dekorisanje kolača:

Ukrasiti medenjake ili keksiće, pripremiti ih za posluženje ili poklone.

Sreda – dan dočeka

Sarma:

Podgrevanje u rerni ili na šporetu, dodati malo vode i poklopiti.

Slani zalogaji i namazi:

Postaviti na sto, aranžirati sa hlebom, krekersima i povrćem.

Finalno serviranje:

Sve je već pripremljeno, jedino je potrebno poslužiti i uživati u prazničnoj trpezi.

Saveti:

Ruska salata najbolje stoji maksimalno 2 dana, zato je finalno mešanje i dodavanje majoneza najbolje uraditi u utorak.

Sve ostalo, uključujući sarmu, kolače i pite, može se spremiti nekoliko dana unapred i samo podgrevati ili peći.

Ovako organizovan plan omogućava da doček provedete uživajući, bez stresa i previše kuvanja u poslednjem trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari