Foto: Vesna Laćarak

Fondu – savršeni zalogaj

Ako do sada niste nabavili posudu za pripremanje ovog švajcarskog specijaliteta, evo sjajne prilike da je za predstojeće praznike nabavite i spremite fondu u svojoj kuhinji.

Sir se topi sa vinom, belim lukom i aromatičnim začinima. Specijalnom dugačkom viljuškom umačete komadiće starog hleba ili barenog krompira u sir. Ispod posude za fondu se nalazi gorionik koji održava idealnu temperaturu topljenog sira.

Šta nam je sve potrebno:

  • Foto: Vesna Laćarak

    250g ementalera

  • 250g grijera
  • 200g apencelera
  • 350ml belog vina (rizling)
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašičice gustina
  • 20ml voćne rakije (trešnja)
  • biber, muskatni oraščić, timijan
  • kockice hleba
  • bareni krompir

Način pripreme:

Narendati sir, čenom belog luka premazati posudu za fondu.

Potom dodati belo vino i sir. Ako nemate navedene sireve, koji su po originalnom švajcarskom receptu, možete kombinovati gaudu, edamer, trapist.

Na šporetu sir topiti na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kada se sir rastopi, dodajte voćnu rakiju u koju ste razmutili gustin, a potom i začine.

Nakon toga posudu stavite na stalak, ispod koga je upaljen gorionik. Plamen će vam održavati idealnu temperaturu fondua.

Fondu se jede tako što svako uzme kockicu hleba na viljušku i umoči u sir. U fondu možete umakati i komadiće pečenog mesa, kuvani krompir. Ova količina je dovoljna za četiri osobe.

Jestiva jelka

Evo jednog interesantnog predloge za svečani meni. Sve ono što ste planirali kao predjelo za prazničnu trpezu složite na malo drugačiji način.

Šta nam je sve potrebno:

  • Foto: Vesna Laćarak

    200g gaude

  • 200g fete
  • 200g praške šunke
  • 200g grožđa
  • 100g maslina
  • čeri paradajz
  • ruzmarin za dekoraciju

Pre nego počnete da slažete vaše jestivo drvce, sve naseckajte na približno iste kockice. Slažite, prema ličnom ukusu, kombinacija sireva, mesni mikesvi, voćni ili sve to zajedno. Bitno je da pratite oblik jelke. Pripremite ranije i držite u frižideru do svečane večere.

Rolat od belog mesa

Ovaj recept će vam biti od koristi za svaku svečaniju priliku, priprema je jednostavna a efekat vašeg umeća neće proći nezapaženo.

Šta nam je sve potrebno:

  • Foto: Vesna Laćarak

    11 kora

  • 200ml jogurta
  • 2 srednja bela mesa
  • 200g gaude
  • 200g kiselih krastavčića
  • 150g pancete
  • senf, so, biber

Način pripreme:

Belo meso blago izlupajte čekićem za meso, posolite, pobiberite i premažite senfom u tankom sloju.

Gaudu narendajte, pancetu isecite na kockice, krastavčice isecite na prutiće po dužini.

Četkicom svaku od 11 kora premažite jogurtom i slažite jednu preko druge.

Na tu podlogu po dijagonali složite sastojke po sledećem redu, belo meso, panceta, kiseli krastavčići, sir. Ostavite krajeve slobodne.

Sada preklopite krajeve preko sadržaja i počnite da rolate kore, dobro stisnite dok rolate. Dobićete veliku veknu.

Veknu prebacite u nauljeni pleh, premažite uljem i stavite u zagrejanu rernu. Peći 40 min na 180C.

Salata od ljubičastog kupusa

Šta nam je sve potrebno:

Foto: Vesna Laćarak
  • glavica ljubičastog kupusa srednja
  • 1 kesica kikirikija u vakumu
  • 150g pancete
  • 150g kisele pavlake
  • 100g majoneza

Način pripreme:

Tučkom za meso usitnite kikiriki u kesici.

Veoma tanko narendajte kupus.

Pancetu nasecite na sitne komadiće.

U veću posudu stavite pavlaku, majonez i pomešajte sastojke, potom dodajte kikiriki, pancetu i na kraju kupus i sve to zajedno opet dobro izmešajte. Dobićete jednu prelepu ljubičastu salatu koja će odlično slagati slagati sa celim menijem.

Uživajte!

Sretni vam nastupajući praznici!

Povezani tekstovi