Ruska salata - kraljica među prazničnim salatama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ruska salata – prisutna na mnogim slavljima, a posebno tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

A da li ste znali da ova salata vrlo popularna u našim krajevima nema bukvalno nikakve veze sa originalnom ruskom salatom?

Poreklom sam iz Bele Crkve u kojoj ima dosta Rusa.

Samim tim sam i upoznata sa činjenicom da ova salata nema nikakve veze sa Rusima i Rusijom.

Bilo kako bilo, u našim krajevima je ova salata-kraljica poznata baš takva kakva se ovde pravi – krompir, šargarepa, kiseli krastavci, grašak, belo meso ili šunka, majonez…

Za pripremu vam nije neophodan recept ako mene pitate. Količine sastojaka možete prilagoditi ukusu i potrebama. Ali s obzirom na to da mi mnogi traže recept, reših da izmerim sastojke i sve to stavim na papir.

Ruska salata - kraljica među prazničnim salatama 2
Fotografije sa Bloga Domaćica za vas

Ruska salata, sastojci:

  • 300 g kuvanog krompira
  • 300 g kuvane šargarepe
  • 200 g kuvanog graška
  • 250 g kiselih krastavaca
  • 200 g praške/stišnjene šunke(pilećih prsa, kuvanog belog mesa…)
  • 400 ml majoneza
  • so i biber po ukusu

Ruska salata, priprema:

Krompir, šargarepu, kisele krastvce i šunku/meso iscite na kockice cca iste veličine.
Dodajte grašak, so, biber i majonez.
Izmešajte sastojke.  I to je sve.

Vaša ruska salata je spremna.
Po želji, u rusku salatu možete dodati i neko bareno jaje (iseckano).

Obično, gotovu rusku sipam u činiju, poravnam, premažem majonezom i dekorišem.
Ali ovaj deo nije obavezan.

Kažu da su recepti u današnje vreme postali nebitni i da su gurnuti u drugi plan – nije bitno da li su „provereni“ i kako su napisani, nije bitno da li će nekome uspeti jelo po tom receptu ili ne…

Ruska salata - kraljica među prazničnim salatama 3
Fotografije sa Bloga Domaćica za vas

Najbitnije su dobre fotografije.  Tako kažu stručnjaci jer sve to navodno služi za zabavu.

Ipak ne bih složila sa mišljenjem stručnjaka…
A šta je za koga dobra ili loša fotografija, postalo je vrlo diskutabilno.

Inače, rusku salatu ne jedem, ali zato uživam u njenoj pripremi.
Pa ukoliko vam treba asistent u kuhinji, tu sam da pomognem.

Dragi prijatelji, srećni praznici!

Napomene:

U ovoj salati nema graška, nije ga bilo u obližnjim marketima. Kao što sam već naglasila, za ovu salatu vam nije potreban precizan recept. Količine sastojaka prilagodite svom ukusu. Ako neki sastojak ne volite, podrazumeva se da možte da ga eliminišete. Ako volite parizer, niko vam ne brani da ga stavite.

Ukoliko se odlučite za kuvano belo meso, stavite više majoneza jer je belo meso suvo i upija majonez. A da li će ruska salata biti po vašem ukusu, naravno, ne zavisi od samog recepta već od sastojaka kore koristite. Grašak, krompir i šargarepa, manje – više, tu nema šta da ne valja osim što možete ili da ne skuvate dovoljno ili da prekuvate ove sastojke.

Kada kuvam povrće, uvek dodam malo soli.

Takođe, ako koristite gotovu mešavinu za rusku salatu, povrće će imati drugačiji ukus.

Ono što treba da birate po svom ukusu jesu kiseli krastavci (više ili manje kiseli), majonez (kažu da nema svaki isti ukus, ne jedem ga, pa ne znam koja je razlika) i mesni deo.

Kada sve sastojke prilagodite svom ukusu, dobiće savršenu rusku salatu.

Neko voli više majoneza, neko manje, neko ne voli grašak, a neko ne voli šargarepu…

Ovo nije prevelika mera.

Za jednu onako srednju činiju.

Kada smo svi živeli zajedno – mama, tata, moje dve sestre i ja, ruska salata se pravila u ogromnim vanglama.

Mama je obično stavljala kuvano belo meso. Kuvala je meso i povrće (osim graška) zajedno, tj. kuvala je supu. Bile su to velike količine i veliki posao. Majonez je uvek pravila, nije ga kupovala…

Šta mislite ko je bio glavni za seckanje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari