Mučite muku sa probavom tokom odmora: Evo kako možete da je sprečite 1Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Niko ne želi da otputuje na zabavnu, egzotičnu lokaciju, a zatim polovinu svog odmora provede u toaletu. I dok upitna morska hrana na švedskom stolu može izazvati stomačne probleme, samo putovanje je faktor koji može uticati na varenje.

Kada putujete, putuju i mikrobiom vašeg creva, piše PopSci.

Vaš digestivni trakt je dom za trilione različitih bakterija, virusa i gljivica – od kojih svi mogu loše da reaguju na promene u okruženju.

„Baš kao i vi, na njih utiče promena u rutini spavanja, promena u ishrani, izloženost novim mikrobima, ali i višak stresa“, objašnjava Raja Dhir, jedan od izvršnih direktora Seed Health-a. Reakcija mikroba na promene u okruženju može dovesti do poremećaja u radu creva.

Dobra vest je da se komplikacije mogu sprečiti.

Faktori koji utiču na varenje

1. Sedenje

Dugotrajno sedenje, na primer u avionu ili automobilu, stiska organe u stomaku, što usporava varenje jer smanjuje peristaltiku creva. Ako vaš digestivni trakt ne radi punim kapacitetom, veća je verovatnoća da ćete osetiti gasove, nadimanje, bol u stomaku, zatvor ili dijareju.

2. Promena vremenskih zona

Prilagođavanje drugim vremenskim zonama utiče na cirkadijalni ritam koji komunicira sa određenim delom mikrobioma i sinhronizuje aktivnosti da budu u ravnoteži sa vremenom kada jedete i idete u toalet. Putovanje u druge vremenske zone poremeti naš unutrašnji sat, što dovodi sistem za varenje iz ravnoteže.

3. San

Nedostatak sna može dovesti do smanjenja zdravlja mikrobioma. Kada se prilagođavate novom rasporedu, spavanje može biti izazov, što može izazvati probleme sa varenjem, jer nedostatak sna povećava rizik od upale u probavnom sistemu i povećava želju za slatkom hranom.

4. Nova hrana

U zavisnosti od sastava mikrobioma, Dhir kaže da novi začini u hrani mogu povećati količinu vremena potrebnog hrani da prođe kroz digestivni trakt. Nepoznate kuhinje mogu da iritiraju mikrobe u sistemu za varenje koji nisu navikli da vare određene sastojke.

5. Stres

Putovanje je uzbudljivo, ali donosi i stres – pakovanje, samo putovanje, snalaženje na novoj lokaciji. Višak stresa može smanjiti barijere u sistemu za varenje i otvoriti prostor za prodor opasnih bakterija, ali i pojačati upalne procese.

6. Dehidracija

Većina putnika ne pije dovoljno vode, kaže gastroenterolog Sunana Sohi. Dok putujemo, možda nemamo uvek lak pristup vodi. Čak i ako imate vodu, pitanje je da li postoji toalet u vašoj blizini.

Bolesti creva i starost

Ljudi sa sindromom iritabilnog creva i inflamatornom bolešću creva su podložniji problemima i upalama. Žene češće pate od sindroma iritabilnog creva od muškaraca, pa upravo zbog toga češće pate od problema sa varenjem, naglašava Sohi.

I godine mogu igrati određenu ulogu. Probavni procesi se usporavaju sa godinama, što znači da se hrana sporije kreće kroz probavni sistem i može izazvati više problema.
Kako izbeći komplikacije

1. Prilagodite se ranije

Ako putujete u drugu vremensku zonu, nemojte čekati početak putovanja da biste počeli da se navikavate na razliku. Nekoliko dana pre početka putovanja, možete postepeno početi da menjate svoje rutine da biste svoje telo navikli na promenu. Takođe, ne preskačite spavanje u danima pre putovanja. Cirkadijalni ritam utiče na varenje, a san će vam pomoći da održite normalne procese varenja.

2. Pijte vodu

Voda olakšava kretanje hrane kroz sistem, za koji Dhir kaže da je od vitalnog značaja za zdravlje vaše stolice – 70 posto stolice je voda.

„Iako imamo tendenciju da češće pijemo alkohol ili pića sa kofeinom kada putujemo, imajte na umu da ova pića mogu da vas dehidriraju i tako utiču na učestalost i kvalitet vaše stolice“, upozorava Dhir.

3. Pokrenite se

Ustanite i protegnite noge najmanje jednom na sat ako dugo putujete vozom ili avionom. Ako putujete automobilom, zaustavljajte se češće da biste mogli da hodate. Dhir kaže da je vežba važna za povećanje protoka krvi kroz creva, što može pomoći u održavanju redovnog pražnjenja creva i ublažavanju simptoma zatvora.

4. Jedite vlakna

Ljudi na odmoru često jedu ono u čemu uživaju, ali takva hrana možda nije uvek najbolja za vaše probavno zdravlje. Naravno, svi vole da se časte kada putuju, ali vodite računa da i dalje unosite dovoljno vlakana. Dhir preporučuje bobice, orašaste plodove, semenke i druge grickalice bogate vlaknima.

5. Razmotrite probiotike

Probiotici su mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdravlja „dobrih“ bakterija u sistemu za varenje.

„Probiotici podržavaju redovnu stolicu i olakšavaju simptome nadimanja, ali takođe mogu poboljšati otpornost gastrointestinalnog sistema na poremećaje“, kaže Dhir.

Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje probiotika može pomoći u izgradnji imuniteta i zaštiti tela od opasnih patogena, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari