Danas je Dan prodavnice gramofonskih ploča 1Foto: pixabay StockSnap

Specijalna LP izdanja, nastupi uživo i najmanje jedna velika žurka zakazani su za danas u SAD gde stotine prodavnica proslavljaju Dan prodavnice gramofonskih ploča (Record store Day).

 

Taj svojevrsni praznik obeležava se u subotu u čitavom svetu, ali i na nekoliko mesta u Beogradu.

Tog dana, svake treće aprilske subote, objavljuju se specijalna izdanja gramofonskih vinilnih ploča (u malim tiražima i po veoma visokim cenama), ali se istovremeno odobravaju i značajni popusti za sva stara izdanja.

U Beogradu su veliku uličnu feštu povodom ovog dana organizovali izdavači nosača zvuka Mascom i Metropolis, sa nastupima lokalnih muzičara i DJ-eva, bazarom polovnih ploča, ali i sa pomenutim specijalnim izdanjima, koja su, nažalost, u Srbiji bila još skuplja nego u svetu.

Uprkos tome ta izdanja poznatih izvođača, posebno ona koja su štampana u najmanjim tiražima, bila su rasprodata već rano ujutro. Prosečne cene ovakvih ploča su bile oko 4.000 do 5.000 dinara za pojedinačne albume, oko 6.000 za dvostruke i oko 9.000 za trostruka izdanja.

U trenutku ogromnog interesovanja za vinil, samo dan uoči „Dana ploča“ objavljen je i novi album Tejlor Svift, koji se na striming platformama pojavio tačno u ponoć između petka i subote.

Nema specijalne ponude povodom albuma „The Tortured Poets Department“, ali fanovi Tejlor Svift uvek sa nestrpljenjem čekaju nove kolekcionarske LP.

„Imali smo njenu muziku pre svih velikih prodavnica. Uvek smo znali da će biti zvezda“, rekao je Kris Braun iz prodavnice Bull Moose, jedan od osnivača Dana prodavnice ploča.

Talas interesovanja za fizičke formate, posebno za LP ploče, pomogao je da nezavisne prodavnice opstanu, smatra Braun, a LP ploče su dobile ogroman podsticaj od same Tejlor Svift, koja je nazvana „Kraljicom vinila“.

Američko udruženje diskografske industrije navelo je u izveštaju na kraju 2023. da su prihodi od ploča porasli za 10 odsto na 1,4 milijarde dolara.

Dan prodavnice ploča je proslava oko 1.400 nezavisnih prodavnica ploča u SAD i hiljada drugih širom sveta koje traju dugo nakon propadanja mega prodavnica poput Tower Records.

Vlasnici i zaposleni u ovim radnjama došli su na ideju 2007. da svake godine, treće subote u aprilu, skrenu pažnju na svoju jedinstvenu kulturu.

Vinilna izdanja doživljavaju renesansu u čitavom svetu, ali i u regionu. Paralelno sa ponovnim otvaranjem Virdžin Megastora u centru Londona, mnogobrojne prodavnice su otvorene i u Beogradu, a u njima osim polovnih starih izdanja moguće je naći i najnovije ploče iz čitavog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari