Ko je bila Meri Dranga Kambel – velika dobrotvorka srpske dece? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina u ˝Ilustrovanom listu˶ izašao je mali tekst, ali pun velikih reči o Meri Drangi Kambel, Amerikanki koja je svojim humanitarnim radom mnogo zadužila srpski narod.

Biografija gđe Kambel beleži da je ona od rane mladosti posvećena onima koji se nalaze na marginama društva i borbi protiv socijalne nepravde.

U rodnoj zemlji spadala je u red najvećih filantropa.

Među elitom, pa čak i među akademskim svetom njeno ime se spominjalo uvek kada se govorilo o empatiji i humanosti.

Na poziv svog bliskog prijatelja doktora Ridera stigla je u tek oslobođenu Srbiju krajem novembra 1918. da pomogne u obnovi razorene zemlje.

Uskoro se pokazala kao najvrednija članica Riderovog tima i zato je imenovana za direktorku odeljenja za zaštitu dece.

Ko je bila Meri Dranga Kambel – velika dobrotvorka srpske dece? 2I tada zapravo njena humanitarna misija dobija pun zamajac.

„Nema mesta u Srbiji gde ona nije stigla, nema sela koje ona nije videla, gde nije pomogla. Ona voli našu decu, i deca vole nju“, pisao je Ilustrovani list.

Međutim, želja mnogobrojne siročadi i samog autora teksta da gđa Kambel postane i zvanično Srpkinja nije se ostvarila.
Ona se 1922. vratila u domovinu gde je oformila porodicu i okrenula se radu sa slepima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.