Nije bilo zdravice tokom sastanka careva Nemačke i Rusije 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali žurnal pisao je o tome kako je protekao sastanak careva Nemačke i Rusije koji je najavljivan danima unapred.

Sastanak je održan u Baltiš-Portu, a prema pisanju Malog žurnala prisustvovali su i kancelar Nemačke Teobald Tedor fon Betman Holveg, kao i ministar finansija Rusije Vladimir Kokovcov i ministar spoljnih poslova Sergej Sazonov.

Kako ovaj list navodi, ruski car je Betman Holvegu poklonio svoju bistu, dok je nemački car odlikovao Kokovcova ordenom zlatnog orla, a Sazonova ordenom za zasluge pruske krune.

Nije bilo zdravice tokom sastanka careva Nemačke i Rusije 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Sastanak je počeo u 20 časova, a zdravice nije bilo.

Iako nema navoda o zaključcima sastanka, Mali žurnal prenosi pisanje jednog turskog lista.

„Sabah se nada da će ruski i nemački car imati prizrenja prema veličini otomanskih država u tripolitanskom ratu i njihovu želju za brzi napredak“, piše Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.