Nesvakidašnja pojava u svetu: Plaža sa ružičastim peskom 1Foto: Shutterstock

Ležanje na plaži uz kristalno plavo more i fini koktel mnogima je na listi omiljenih letnjih aktivnosti. Šta kažete na odmor na plaži sa ružičastim peskom?

Plaža sa ružičastim peskom je neobična pojava u svetu, a jedna takva plaža nalazi se na ostrvu Komodo u Indoneziji.

Ružičasta plaža (Pantai Merah) deo je Nacionalnog parka ostrva Komodo, koji se prostire na površini od 1733 kvadratna kilometara na Malim sundskim ostrvima.

Neobičnu boju duguje mikroskopskim bićima po imenu foraminifera ili krednjaci. Oni proizvode crveni pigment na koralnim grebenima koji kada se pomeša s belim peskom daje lepu ružičastu nijansu, koja posebno dolazi do izražaja pri zalasku sunca, piše zadovoljna.hr.

Ružičasti pesak, tirkizno more, zelena brda i plavo nebo stvaraju zaista nezaboravne prizore na ovoj indonežanskoj plaži, koja je i na Uneskovoj listi svetske baštine.

U moru oko Ružičaste plaže nalazi se bogat podvodni svet i zadivljujući koralni grebeni, zbog čega se ovo mesto posebno preporučuje za one koji vole ronjenje.

Naravno, ne treba zaboraviti da je ostrvo Komodo poznato kao stanište najvećih guštera na svetu zvanih Komodo zmaj, koji privlače veliki broj turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.