Otkrivamo jednostavan trik kako da održite paradajz što duže svežim 1Paradajz, fotografija: eugenegurkov on Shutterstock

 

Mnogi ljubitelji paradajza u nedoumici su da li da ga čuvaju na pultu ili u frižideru, zbog mušica i toplote. Neretko, kada odu u nabavku kupe više paradajza nego što je potrebno, jer ne mogu da mu odole. Zato uvek dobro dođe savet kako povrće što duže da održati u jestivom stanju, kako ne bi krenulo prerano da truli ili izgubilo svoj ukus, piše jutarnji.hr.

Nedavno je tim sa sajta The Kitchn sproveo odličan test gde i kako čuvati paradajz da što duže ostane čvrst i ukusan. Naravno, kako dani prolaze, tako povrće dozreva, no način na koji ga odlažete čini razliku.

Pravi trik je okrenuti paradajz peteljkom prema dole! Kada ih tako skladištite, vazduh neće više tako lako kružiti oko same peteljke, koja ustvari predstavlja tačku od koje paradajz najlakše može da počne da gnjili. Isto pravilo važi i ako paradajz čuvate na kuhinjskom pultu i sobnoj temperaturi, a samo povrće zadržaće svoju čvrstinu i slatkoću.

Ko ne zazire od malo plastike, peteljku paradajza može da zalepi i s malo selotejpa. Time se postiže isti efekt kao i kod i pri čuvanju na opisan način i stvara se svojevrsna barijera koja onemogućuje bakterijama i plesni da prodru u srce paradajza. Ovaj trik ćemo isprobati prvom prilikom!

Za kraj, kako god ređali kupljen paradajz u frižideru, setite se da ga izvadite barem sat vremena pre upotrebe kako biste povratili barem delić njegovog izvornog ukusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari