Otkriven džinovski rođak sisara (2. deo) 1Foto: Wikipedia

Ali iako su u srodstvu sa sisarima, oni nisu bili pravi sisari. Kako objašnjavaju istraživači, dikinodonti su sestrinska linija sisarskoj liniji, ali nisu naši direktni preci. Oni su pre nešto poput dalekih rođaka, na sličan način na koji su majmuni daleki rođaci današnjim ljudima.

Otkriven džinovski rođak sisara (2. deo) 2

Dugo se mislilo da su dikinodonti izumrli pre nego što su dinosaurusi zagospodarili kopnom ili da su se povukli u tamu, poput sisara, pred znatno korpulentnijim dinosaurusima. Međutim, otkriće Lisowicia bojani pokazalo je da dinosaurusi nisu bili jedine ogromne životinje koje su hodale planetom tokom trijasa. Na osnovu fosila ove vrste dikinodonta može se videti da je živela i tokom poznog trijasa, pre otprilike 210–205 miliona godina, što će reći – deset miliona godina kasnije nego što su ukazivala prethodna otkrića dikinodonta. Dakle, hodali su našom planetom zajedno sa prvim dinosaurusima.

„Otkriće Lisowicia bojani menja našu predstavu o najpoznijoj istoriji dikinodonta, rođaka sisara iz doba trijasa. Takođe, to otvara daleko više pitanja o tome šta je to što je učinilo njih i dinosauruse tako ogromnim“, kaže Tomaš Sulej, paleontolog sa Poljske akademije nauka.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs