Ove namirnice su loše za bubrege, a većina ljudi ih jede svaki dan 1Foto: Mark John / ImageSource / Profimedia

Bubrezi igraju ključnu ulogu u uklanjanju otpada i viška tečnosti iz tela. Međutim, neodgovarajući način života, koji uključuje nezdrav izbor hrane, može ozbiljno štetiti zdravlju i pravilnom funkcionisanju bubrega.

Mesni proizvodi, poput slanine, kobasica, viršli i pljeskavica, predstavljaju veliku opasnost za naše bubrege i njihovo zdravlje.

Takva hrana ima visok sadržaj natrijuma, a redovan prekomerni unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska i izlaganja bubrega preteranim naporima i stresu.

Pored toga, istraživanja sugerišu da konzumiranje više životinjskih proteina nego biljnih može ubrzati napredovanje bolesti bubrega.

Gazirana pića imaju izuzetno visok sadržaj šećera i gotovo da nemaju nutritivnu vrednost. Zbog toga ovakva pića unose dodatne kalorije u vašu ishranu (nutritivno beskorisna), što može dovesti do povećanja telesne težine.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa nizom bolesti, poput osteoporoze, bolesti bubrega, metaboličkog sindroma i problema sa zubima.

Krajnje je vreme da po svaku cenu prestanete da pijete gazirana pića i vratite se vodi ili svežim voćnim sokovima, kao što je, na primer, sveža limunada.

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, kao što su gotova smrznuta jela i jela pripremljena za mikrotalasne pećnice, može doprineti razvoju dijabetesa tipa 2.

Jako ili ultra obrađena hrana znači da je puna skrivene masti, šećera i/ili natrijuma. Uvek je bolje pripremiti svež obrok od celih namirnica i izbegavati zamrznutu polugotovu hranu koju je potrebno samo pržiti ili zagrejati da bi bila spremna za konzumaciju.

Ako apsolutno morate da jedete smrznute obroke, izaberite one sa niskim sadržajem natrijuma ili „bez dodane soli“ na deklaraciji. Možete malo „poboljšati“ nutritivni kvalitet takvog obroka dodavanjem svežeg povrća ili voća.

Ako u restoranima brze hrane konzumirate krompir u obliku čipsa ili u obliku prženog krompira, treba da znate da krompir u tako prženom obliku mnogo šteti vašim bubrezima.

Prženu hranu treba izbegavati da bi se srce i bubrezi zaštitili od bolesti. Osim toga, krompir je bogat kalijumom, a svi oni koji već imaju bolest bubrega trebalo bi da smanje unos kalijuma, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari