Ovo povrće je pravi melem za jetru, srce i probavu 1Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Pre svega, možete bez žaljenja uživati u rotkvicama, s obzirom na to da sadrže 10 do 12 kalorija na 100 grama. Ali su i prave male nutritivne bombe jer su bogate vitaminom C, vitaminom B, gvožđem, vitaminom K, magnezijumom i cinkom, a sadrže i glukozinolate, jedinjenja koja sadrže sumpor i imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Rotkvice takođe snabdevaju organizam sulforafanima, fitokemikalijama koje imaju sposobnost da smanje rizik od raka jer štite ćelije od oštećenja DNK.

Rotkvica ima u supermarketima tokom cele godine. Sočni, hrskavi, lako svarljivi koren rotkvice bogat je izvor vitamina C, a osigurava i obilje kalijuma, folata i dijetetskih vlakana. Deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih puteva, pa se preporučuje kod prehlade, gripa, kašlja, a smanjuje i glavobolju.

Prijatelji su srca i zbog drugih dragocenih biljnih supstanci, poput antocijanina, koje sadrže, koji pomažu u smanjenju zapaljenja i oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih oboljenja, posebno hipertenzije i ateroskleroza.

Bogatstvo antioksidanata pomaže u zaštiti ćelija tela od oštećenja izazvanih starenjem ili nezdravim načinom života, a prema nekim istraživanjima, rotkvice sadrže i antifungalnu supstancu (RsAFP2) koja može biti efikasna protiv Candide albicans.

Konačno, rotkvica je pravi melem za jetru i varenje jer podstiče lučenje probavnih sokova, posebno žuči, koja pomaže u varenju i metabolizmu masti, a istovremeno uklanja toksine i otpad iz jetre.

Ako vam ne prija njihova ljutina, treba da znate da je taj ukus koncentrisan u crvenoj korici. Kada je oljuštite, ljutina nestaje, ali i mnogo drugih dobrih materija koje ona sadrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari