Foto: Pixabay

U susret tradicionalnoj manifestaciji Maj mesec matematike (M3), koju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, stižu lepe vesti iz Kijeva, ovogodišnjeg domaćina Evropske matematičke olimpijade za devojke, na kojoj je učenica Jelena Ivančić osvojila zlatnu medalju.

Jelena je na ovom takmičenju, kao i prošle godine, imala maksimalna 42 boda, s tim što je ovoga puta bila jedina od 196 takmičarki sa tim rezultatom, te se smatra apsolutnom pobednicom Olimpijade. Pored Jeleninog, i ekipni plasman je bio dobar. Naime, srpske matematičarke su podelile 4. mesto u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, odnosno 5. ako se računaju i gostujuće ekipe.

Uz Jelenu Ivančić, kojoj je ovo treća po redu osvojena zlatna medalja, ekipu Srbije činile su još dve učenice Matematičke gimnazije iz Beograda, Tamara Ponjavić i Milica Vugdelić, kao i Maja Cvetković, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi