Kirgistan (2): Američki turisti na pijaci 1Foto: Kristijan Eker

Tokom hladne sezone, kad vazdušni pritisak pada, vetrovi čiste vazduh grada a polako dolaze oblaci sa zapada i donose snežne oluje i u ravnicu.

Sa snegom, Biškek dobija istu boju kao okolne planine i teško je razlikovati granicu između snežnih vrhova na jugu, ravnica na severu i neba: sve se stapa u jednu monotonu, opsesivnu belinu.

Na ulazu u pijacu, koja je delimično pokrivena limenim krovom, prodaje se svašta: nelegalne tezge niknu svuda na trotoaru oko prave pijace.

Na njima se mogu naći odeća i obuća iz Kine, stari sovjetski predmeti, pa čak i muzički instrumenti. Možda da bi privukao mušterije, jedan čovek svira stare ruske pesme harmonikom: ima plavo-zelene bademaste oči, što je pravi raritet u ovom podneblju, pošto Kirgistanci imaju svi tamne oči. Gleda prolaznike koji žure ka ulazu pijace i nastavlja da svira: slušaju ga kolege koje, oko njega, sede na trotoaru i piju crni čaj.

Na legalnoj pijaci tezge pucaju od robe: povrće je raspoređeno u velikim piramidama, isto kao loptice ovčijeg sira koje više liče na slatkiše od šećera nego na sir. Neke tezge su pune šarenih začina: biber, šafran, kurkuma…

Simfonija mirisa širi se po pijaci i ponekad mazi a ponekad udara nos posetilaca, naročito gde se prodaje meso: veliki butovi jagnjetine i teletine vise na gvozdenim kukama iako je danas veoma toplo, a oko njih se bez prestanka motaju muve i ose.
Među tezgama se šetaju dvoje američkih turista: on ima dugu bradu i smeđu majicu, nosi kratke pantalone i sandale.

Ona ima belu haljinu koja se širi od struka nadole; ivice haljine odano prate njene pokrete i, kad hoda, izgleda kao da pleše. Imaju oko 25 godina.

On slika svaki ugao pijace, svaku teglu, a prodavačice pristaju da se slikaju u nadi da će oni posle da kupuju nešto. Ona je stalno nasmejana, misleći da će tako pokazati meštanima svoje oduševljenje prema novoj sredini i svoje dobro raspoloženje, svoju otvorenost srca i uma. Ima velike zube, besprekorno uredne i bele.

Ne razume da bi bilo bolje da se ne osmehuje, jer tako bi pokazala više poštovanja prema ljudima koji rade na pijaci.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.