Severna Makedonija (1): Idealna destinacija za sve 1Foto: Goran Cvetković

Majsko nedeljno jutro nagoveštavalo je sunčan i lep dan.

Uputili smo se sa krajnjeg juga Srbije na destinaciju ne tako daleku, ali za nas koji prvi put obilazimo vrlo zanimljivu.

Mnogi od nas će reći geografski otprilike poznatu, jer je većina pre toga prolazila kroz Makedoniju, sa željom da što pre stigne do plavetnila grčih mora, ili Ohridskog jezera, ali ne znajući da se na samo 16 kilometara od Skoplja, glavnog grada Severne Makedonije, nalazi skrivena iskonska lepota.

Područje Matka.

Kanjon Matka predstavlja idealnu destinaciju za turiste. Obuhvata veštačko jezero Matka, hidrocentralu koja je puštena u rad 1938. god. Pregrađivanjem reke Treske 1937. godine nastalo je akumulaciono jezero Matka, u sklopu kanjona Matka. Kanjon Matka 1994. god. proglašen je područjem izuzetnih odlika.

Na području Matke nalaze se nekoliko srednjovekovnih manastira, zato je poznata kao mala Sveta Gora. Nakon obilaska manastira Svete Presvete Bogorodice, iz 14. veka, koji je jedini aktivan od svih manastira na ovom području, krenuli smo asfaltiranom pešačkom stazom, obodom kanjona Matka.

Od parkirališta pešačite asfaltiranom stazom koja se proteže kroz usekle stene obodom kanjona, iskonska lepota pejzaža deluje očaravajuće, ljubitelji fotografija zastaju na svakom koraku da bi zabeležili deo netaknute prirode. Uskim pešačkim stazama koje prolaze kroz usekle stene obodom kanjona mimoilazimo se sa grupom turista iz Poljske, ali i prema naglasku i govoru rekli bi i albanskim posetiocima.

Asfaltiranom pešačkom stazom od parkirališta nakon više od pola sata pešačenja dolazimo do mini-luke na jezeru, gde su usidreni brodići i čamci. Vožnja čamcem staje 400 denera ili 800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.