Severna Makedonija (2): Odličan mamac za turiste 1Foto: Goran Cvetković

 Vozeći se čamcem jezerom Matka kroz Kanjon Matke, krenuli smo u obilazak pećine Vrelo.

Ploveći jezerom mimoilazimo se sa razdraganim turistima koji plove drugim brodićima, čamcima, kajacima.

Uživali smo u veličanstvenom okruženju. Mladić prema mojoj proceni sa nepunih 18 godina odlično upravlja našim čamcem, u razgovoru sa nekim znatiželjnim turistima kaže da ima 18 godina, lokalni je stanovnik i po naglasku i govoru reklo bi se da je Albanac.

Kanjon Matka privlači posetioce i brojne turiste.

U kanjonu Matke nalaze se 10 pećina, najduža pećina Vrelo duga je 193 metara sa tunelima i prolazima, i smatra se najdužom u Evropi.

Pećina nije osvetljena baš najbolje, uskim i pomalo klizavim stepenicama spustate se u dubinu do ograđenog „balkona“ sa koga posmatrate u okviru pećine dva manja jezera.

Nakon obilaska ovog izletišta mini-busom sa parkirališta krenuli smo za Skoplje. Naš mini-bus sporo se kreće, zbog zastoja u saobraćaju, vikend je, lokalni turisti krenuli su na ovo izletište, ali srećemo i autobus sa bugarskim turistima.

Prvi put u Skoplju dolazio sam sa đačkom ekskurzijom u četvrtom razredu osnovne škole krajem osamdesetih godina. Nisam ljubitelj šopingovanja tako da pre toga nisam obilazio Bit-pazar i moderne šoping-molove u Skoplju.

Ali Skoplje grad različitih stilova i kulture poslednjih godina je značajno promenio svoj izgled.

Za razliku od novoizgrađenih objekata statua, kipova i brodova simbola grčke civilizacije u novom delu Skoplja, u starom delu ovog grada koji smo više obilazili Stara čaršija predstavlja jedinstvenu celinu, istorijski deo Skoplja gde preovladava osmanska arhitektura.

Ovde se nalaze zanatske radnje, prodavnice ugostiteljski objekti, i nekoliko turskih džamija, kao i ostale znamenitosti iz perioda turske vladavine,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.