Švajcarsko selo koje je inspirisalo "Gospodara prstenova": Mesto sa 72 vodopada koje možete obići za dan (FOTO) 1Foto: Shutterstock / kavalenkava

Često u životu crpimo inspiraciju iz nekih stvari koje vidimo i doživimo. One nas toliko oduševe i ostave bez teksta, pa o njima maštamo i razmišljamo dugo vremena.

Prirodne lepote očito fasciniraju i pisce, pa je tako slavni J.R.R. Tolkin, autor kultnih dela poput „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, inspiraciju za svoje najpoznatije delo našao prilikom posjte jednom švajcarskom pitoresknom mestu.

Za stvaranje fantastičnog sveta Rivendella, Tolkinu je kao inspiracija poslužio, barem tako istorija kaže, gradić Lauterbrunen. Bila to samo legenda ili ne, dovoljno je zaviriti u fotke mesta, te shvatiti zašto priča o inspiraciji itekako drži vodu.

Švajcarsko selo koje je inspirisalo "Gospodara prstenova": Mesto sa 72 vodopada koje možete obići za dan (FOTO) 2

Mestom dominira visoki vodopad koji se spušta niz planinu u podnožju mesta, a kad ga vidite, izgleda kao da je zaleđen u trenutku. Dolinu okružuju planine, koje isto tako „štite“ Lauterbrunen, a s blagim potokom koji vijuga kroz grad i skromnim kućama izgrađenim u obroncima brda, ovo bi vrlo lako mogao biti pravi Rivendell.

Švajcarsko selo koje je inspirisalo "Gospodara prstenova": Mesto sa 72 vodopada koje možete obići za dan (FOTO) 3
Foto: Shutterstock / Vadym Lavra

Uostalom, i sam Tolkin je za vreme proputovanja po Švajcarskoj svom sinu u pismu napisao kako ga je zemlja ostavila bez daha, posebno naglasivši lepote krajolika. A kao „fun fact“ možemo dodati kako je navodno planina Silberhorn u „Gospodaru“ napravljena po uzoru na planinu Jungfrau.

Lauterbrunen možemo slobodno nazvati i mestom vodopada, pošto se ovde nalazi ukupno 72. Do mesta je lako doći autom ili vozom, a obići ga možete u jedan dan, te vam za njega ne treba ništa posebno osim udobnih cipela.

Švajcarsko selo koje je inspirisalo "Gospodara prstenova": Mesto sa 72 vodopada koje možete obići za dan (FOTO) 4
Foto: Shutterstock / Gaspar Janos

Ovde stalno živi 2.500 ljudi, pa i ako posetite mesto, nemojte biti jedan od onih napornih turista koji doslovno vire iz nečijeg dvorišta u želju da naprave čim bolju fotku.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari