Recept za džem od kajsija

Ostavite komentar


 1. Kao i kod drugih recepata uvek ima nekoliko verzija postupka. Kajsije su medju najkiselijim voćem pa im treba nešto više šećera. Po starinskom receptu na 1kg dolazi 750 gr šećera ali dovoljno je recimo i na 3 kg kajsija 2 kg šećera. Ja uvek prvo kuvam cepane kajsije (volim da u džemu ima i krupnijih komada) da voda dobro ispari pa tek onda dodajem šećer jer onda manje prska tokom kuvanja. Ako želite zaista svetlu boju džema važno je po ugašenoj toploti mešati džem dok se rashlađuje I do 20 minuta.
  Inače po bukvaru pekmez je bez dodatka šećera a džem ga ima. U svakom slučaju iako se tako čini džem i pekmez nisu isti, razlikuju se u postupku.

 2. Na 11 kg kajsija ide 7 kg šećera. Autorka izgleda više voli nakiseo pekmez koji je i manje postojan. Moj recept daje trajan proizvod pravilno skladišten.

 3. Usitnjene kajsije se kuvaju bez secera, jer secer kuvanjem delimicno karamelizuje I umanjuje lepotu mirisa kajsija. Secer se dodaje pred kraj.

 4. Koje sorte kajsije treba izabrati za džem(koje se kraće kuvaju)? Hvala

 5. Kao da sam ja pisao sve ovo u vasem komentaru. Sve je receno i jasno.

 6. U čačanskom kraju važi definicija da se pekmez kuva od celog voća, dok se za džem koristi oljušteno.

 7. Pitanje za pisca recepta ili jos bolje odgajivaca kajsija koji se u to razume , kako da se izbegnu u dzemovima i pekmezima od kajsija one zilice koje kod nekih postoje , da li te zilice koje ostaju nakon kuvanja zavise od vrste kasjija .
  Neke kajsije to jest neki dzem ih na kraju nema a od nekih kajsija ih ima.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.