Predstavljamo food blogere: Hleb i lale 1Foto: Monika Pavlović

Blog „Hleb i lale“, nazvan po istoimenom italijanskom filmu koji slavi ljubav, prijateljstvo i život, nastao je 2012. godine u Bačkom Petrovcu, gde Nevena Zelunka Cvijetić živi sa suprugom Miljanom, sinom Olegom i dve crne kuce Rudijem i Prepelicom.

Fotografisanje i stilizovanje hrane su je, kako kaže, oduvek posebno zanimali i odatle se rodila ideja da započne sa pisanjem bloga o hrani.

– Kuvanje je moja dugogodišnja strast i na mom blogu ćete pronaći malo neobičnije vegetarijanske recepte. Mislim da je kuvanje baš kul i neophodno da bismo živeli punim plućima.

Ističe da su retki trenuci kada joj se po glavi ne mota neki recept. Kuva skoro svaki dan jer je kuvanje njena strast a posebno zadovoljstvo joj je da svojoj porodici spremi zdrav obrok u kojem će oni uživati.

– Kada ne kuvam ili ne fotografišem hranu, pomažem suprugu u našoj firmi koja se bavi proizvodnjom zaštitne odeće, objašnjava nam.

O svojim počecima nam je rekla da se u ceo proces upustila bez nekih očekivanja i da je samo pratila radost koja ju je ispunjavala dok je pripremala recepte za blog, fotografisala i pisala postove a da je sve to dovelo do puno lepih i ispunjujućih iskustava.

Jedno od njih je bila i njena emisija na Kitchen kanalu koja se prikazivala u tri sezone a u kojoj je, prema sopstvenom priznanju, podelila malo drugačiji pogled na vegeterijanske i veganske recepte. Snimanja su znala da budu i naporna, posebno kada je u trećoj sezoni već bila u petom mesecu trudnoće, ali napominje da je uprkos umoru koji je osećala uživala u celom procesu.

– Moja kuvarska emisija je jedna od stvari koje se nisam usuđivala da sanjam i srećna sam što su me uživanje u deljenju recepata i kuvanju doveli to tako velike stvari, iskreno priznaje.

Većina njenih recepata su jednostavni i brzi i dok ih osmišljava prati svoju intuiciju, kreira i zapisuje dok priprema hranu. Zatim sledi fotografisanje, obrada fotografija, pisanje postova za blog i društvene mreže.

– Kada ne bih ništa radila sem toga, trebalo bi mi sigurno tri radna dana od 8h ali pošto radim još puno stvari pored blogovanja, ceo proces traje 5-6 dana, objašnjava nam ceo stvaralački proces.

Kada snima video-recepte, ima veliku pomoć supruga koji snima i montira materijal dok ona smišlja i priprema sadržaj.

– Video-recepti koje Miljan snima su mi posebno dragi i uživam da gledam svaki recept koji smo snimili a ima ih do sada preko sedamdeset.

Prisetila se i kako u početku njenoj okolini nije bilo baš najjasnije šta to ona radi i zašto ali da su sve to vremenom super prihvatili i podržavaju je.

Rekapitulirajući svoja dosadašnja iskustva, rekla je:

– Najvrednije što sam stekla blogovanjem su prijatelji koji se nalaze ne samo u Srbiji već svuda po regionu i Evropi. Naučila sam, i dalje učim, toliko toga o kuvanju, hrani, namirnicama, tradicijama… to se ne može zapisati sve. Naučila sam puno o sebi i životu i znam da me još puno učenja čeka. Radujem se tome.

Tortilje punjene batatom

Za 4 osobe:

* 6 tortilja

* 3 srednja batata, 1 paprika, 1 manji čen belog luka, 1/2 konzerve crvenog pasulja, oceđenog od vode

* 1/2 kašičice dimljene paprika

* 1/4 kašičice kumin

* 1/4 kašičice mlevene, slatke paprike

* 1/4 kašičice belog luka u granulama

* So, biber

* 2 kašike maslinovog ulja

* Avokado, brzo ukiseljeni luk, limeta

* Čedar od kokosa ili mlečni čedar (opciono)

Predstavljamo food blogere: Hleb i lale 2
Foto: Monika Pavlović

Batat oljuštite, iseckajte na kocke i kuvajte desetak minuta. Dok se batat kuva, na srednje jakoj vatri propržite papriku, beli luk i dodajte začine pred kraj. Kada je batat skuvan, procedite od vode i izgnječite gnječilicom za krompir pire. Dodajte mu isprženu papriku i oceđen pasulj pa lagano izmešajte. Korigujte slanoću i ostavite sa strane.

Tortilju namažite u debljem sloju batatom i preko narendajte čedar ukoliko ga koristite. Poklopite drugom tortiljom. I tako dok ne potrošite sve tortilje. Veći tiganj zagrejte i zagrejte tortilju i sa jedne i sa druge strane tako da budu hrskave i vruće. Isecite na trouglove i poslužite uz avokado, salatu, lajm i kiseli luk.

Luk se pravi jako jednostavno. Zagrejte u džezvi 60 ml sirćeta, 1 kašiku šećera i origano. Luk iseckajte na režnjeve u stavite u teglicu. Prelijte vrelim sirćetom i ostavite da sa ohladi pre služenja u potpunosti.

Meke kao duša upletene pogačice

* 1 kesica suvog kvasca

* 250 ml tople vode

* 30 g šećera

* 60 ml hladno ceđenog ulja suncokreta (ovo ulje daje predivan ukus pogačicama, ali ako ga nemate, koristite obično ulje)

* 4 žumanca

* 400 g brašna

* 1/2 kašičice soli

* 1 jaje za premazivanje

* Susam za posipanje

Predstavljamo food blogere: Hleb i lale 3
Foto: Monika Pavlović

Pomešajte vodu i kvasac i ostavite 10 minuta da odstoji.

U činiji izlupajte žumanca i dodajte šećer, ulje, kvasac i vodu, brašno i so. Izmešajte i mesite mikserom 5-6 minuta. Izvadite iz činije i mesite još minut/dva na radnoj površini.

Formirajte loptu. Nauljite činiju u kojoj će testo narastati i u nju stavite testo. Prekrijte krpom ili voskiranim papirom (umesto providne folije) i ostavite na sobnoj temperaturi 1h. Testo treba da se podupla tako da ako je u sobi ladnije, ostavite i duže od sat vremena.

Nakon sat vremena blago pesnicom pogurajte testo ka dole i ostavite još 15 minuta da odmori.

Isecite ga 13-15 jednakih komada. Urolajte u kobasicu dužine 15 cm i upletite u pogačicu. Najbolje pogledajte ovaj video (treći način uvijanja).

Uključite rernu na 175 C.

Pogačice poređajte na papir za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite susamom.

Pecite u već zagrejanoj rerni 25-30 minuta.

JAKO VAŽNO: Pogačice moraju da odstoje pola sata da bi bile meke kao duša. Moooolim vas izdržite! Ako ih odmah budete jeli, biće hrskave. Svakako ukusne ali to nije to uopšte!

ČORBA OD GRAŠKA I PRAZILUKA

za 3 osobe kao obrok

* 1/2 većeg praziluka

* 3 čena belog luka

* 400 g graška

* 3 kašike bele miso paste (rastvoriti u malo vode)

* 625 ml vode

* 1 kašika kokosovog ulja

Za hrskavu leblebiju:

* 200 g skuvane leblebije

* 1 kašika tamarija (ili soja sosa)

* 1 kašika maslinovog ulja

* So, biber

* Pečeni integralni susam

Predstavljamo food blogere: Hleb i lale 4
Foto: Monika Pavlović

Iseckajte praziluk i beli luk.

Dublju šerpu zagrejte i dodajte kokosovo ulje. Nakon toga dodajte praziluk pa propržite pet minuta pa dodajte beli luk. Propržite 2-3 minute. Dodajte grašak i miso pastu (ako nemate miso, dodajte 1 kašiku soja sosa i 1 kašičicu meda). Izmešajte i prelijte vodom.

Kuvajte oko 15 minuta odnosno dok grašak nije skuvan.

Štapnim mikserom izblendajte čorbu, korigujte slanoću i gustinu (ako volite ređe, dodajte još malo vode). Ukoliko vam se čini slatkasto, dodajte par kapi limunovog soka. Slatkoća najviše zavisi od graška.

Pre služenja pospite hrskavom leblebijom, klicama i pečenim integralnim susamom.

Služite toplo a odlična je i hladna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari