Rano jutro, pre svitanja, kada se tek poneki zagrljeni par kradom vraća kući ili u hotel, idealno je vreme za moju šetnju. Stepenice skrivaju mnoge tajne i priče od hiljadu koraka pod srednjovekovnim velom istorije.

Nakon buđenja u Rimu kao prva želja javlja se – kapučino. Možda i s nogu, baš na tim stepenicama, ali obavezno pre zore. Nije to grad koji budi samo sećanje na istoriju, niti je ljudima koji ga obilaze to presudno važno, bar meni nije bilo. Moja želja je bila da u Večnom gradu popijem kapučino i obiđem Španski trg, da sednem na stepenice i osetim taj kamen, zamišljajući kako je sve to izgledalo pre mnogo vekova. Za mene je Rim sećanje na romantiku i umetnost. Ceo jedan život bih mogla provesti upravo na tim stepenicama, hodajući ruku pod ruku s nekim ko je blizu srca. Grad – utočište umetnicima, pesnicima, slikarima i sam je sinonim za poeziju. Poezija – za ljubav. LJubav – za snove!

Na Španskom trgu ispod stepenica – još jedna priča, legenda koja se preliva iz barokne Fontane della Barcaccia. Fontana u obliku čamca izgrađena je u 16. veku. Narodna legenda o ribarskom čamcu koji se nasukao na ovom mestu, nakon poplave reke Tibar poslužila je čuvenim vajarima kao inspiracija za dizajn fontane. Inače, grad ima još mnogo neobično lepih fontana, ali ja u sećanju imam ovu nasukanu ribarsku barku i još jednu, ali kasnije. I ona ima veze sa magijom.

Ono što nisam očekivala u Rimu jeste klasičan evropski izgled prodavnica i naravno gomilu turista, iako je leto prošlo. Takođe nisam očekivala da ću toliko šetati, ali pešačenje je neizbežno ukoliko želite da osetite svu tu lepotu od koje zastaje dah i to – na svakom koraku, pri svakom pogledu. Laganim šetnjama se stiže do trgova. Ima ih mnogo. Ne bih mogla da se odlučim. Iako Španski trg za mene predstavlja više od arhitekture. To je čista poezija. Takođe ima veoma mnogo toga što bi trebalo da obiđete, ali ovo nije vodič. Možete ih kupiti na ulici i veoma su korisni za snalaženje, a nisu ni skupi. Ni taj kapučino ne košta mnogo iako će vas mnogi uplašiti cenama. Teško ćete dva puta otići u Rim da bi štedeli na osećaju. Nije on mnogo bolji od našeg, ali jednostavno ne možete otići iz Rima a da niste seli u neki od kafića na jednom od najlepših trgova – Piazza Navona. Tu je još jedna fontana koju je dizajnirao Bernini, a oslikava četiri najvažnije reke sveta. Inspiracija je i odgovor Crkvi Sant Agnse in Agone koja se nalazi preko puta. U blizini je i Crkva Svetog Luja (francuskog) u kojoj se nalaze Mikelanđelove freske.