Šta nazivi Wi-Fi mreža govore o srpskim domaćinima? 1Foto: Pixabay/Moebiusdream

Svaki iole informatički opismenjen domaćin koji drži do sebe gledaće kako da „krsti“ svoj ruter u Novoj godini, ako to već nije uradio.

Od trenutka kad su shvatili da je modem moguće zaključati i dati mu ime, većina korisnika u Srbiji, barem onih ostrašćenih, nije se libila da tu mogućnost iskoristi da komšijama i prolaznicima namernicima, usput pošalje i poneku poruku za koju ne bi imala hrabrosti u četiri oka.

U želji da zaštite svoj internet protok od tuđih uređaja, neki su odlučili da ostanu potpuno anonimni, dok su drugi dali mašti na volju ne bi li ostavili utisak na „hvatače Wi-Fi signala u pokušaju“.

U maltene svakoj stambenoj zgradi naći ćete barem jednu privatnu bežičnu mrežu golicljivog korisničkog imena. Kakvu poruku šalju, uverite se iz primera u galeriji fotografija:

Druga strana medalje su lozinke za Wi-Fi mreže u kojima se takmiče ugostitelji. Mali je broj lokala, u kojima ćete na pitanje „koja je šifra za Wi-Fi?“ dobiti jednostavan odgovor. I ovde se pribegava kreativnim rešenjima, koja upotpunjuju ugođaj.

Zar ne biste pomislili da vas konobar zavitlava, kad izdeklamuje sledeću lozinku:

– Šiframalimslovima

– pitajkonobara

– probaj123456

– naručirogonju

– opettiukafani

– istakoijuče

– bržekucaj

– svratiopet

– nemašifre

U moru novogodišnjih odluka koje vam se uoči 2019. vrzmaju po glavi, a koje će ostati nedostižne i daleko izvan sfere vašeg uticaja što zbog odsustva upornosti, viška prokrastinacije itd. zaključavanje Wi-Fi mreže, promena njenog imena i lozinke se nameće kao relativno lagana za izvesti.

Pogledajte kako to možete da uradite u video tutorijalima u nastavku:

User name
Password