supa od kostijuSupa od kostiju, foto: Vladimir Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Supa od kostiju je verovatno najhvaljenije jelo u posednjoj deceniji. Hvale ga nutricionisti koji kažu da ima brojne benefite za naše zdravlje.

Supa od kostiju, sve zavisi kako je skuvate, može da ima više od devet grama proteina po porciji, kao i elektrolite i niz esencijalnih vitamina i minerala, piše američko Ministarstvo poljoprivrede.

„Supa od kostiju je bogata, ukusna supa koja se dugo kuva na niskoj temperaturii, stvarajući bujon bogat proteinima i mineralima“, objašnjava Kim Kulp, registrovana nutricionistkinja specijalizovana za zdravlje creva.

Dugotrajno kuvanje životinjskih kostiju, više od 12 sati, pomaže izdvajanju kolagena – vrste proteina koji sadrži specifične aminokiseline poput arginina, glutamata, hidroksilizina, hidroksiprolina, prolina i glicina.
Tako dobijamo tečni kolagen, kaže Lara Klevenger, registrovana nutricionistkinja sa Floride.
Supa od kostiju može da se napravi od različitih vrsta kostiju, kao što su pileće, goveđe, svinjske ili riblje kosti. Takođe možete da pronađete biljne opcije za supu od kostiju napravljenu od različitih vrsta pečuraka, algi i povrća, ali one nemaju isti nutritivni sadržaj kao prava supa od kostiju.

Ovaj hranjivi eliksir ima bogatu istoriju, a neki stručnjaci kažu da antropološki podaci sugerišu na to da se njegova upotreba može pratiti do drevnih vremena.

Zdravstvene prednosti supe od kostiju

Zdravstvene prednosti supe od kostiju mogu uključivati dodavanje proteina u ishranu i poboljšanje hidratacije, između ostalog.

I dok mnogi stručnjaci promovišu koristi za zdravlje creva od ove supe, istraživanja ne podržavaju ove tvrdnje, kaže Kulp.
„Kada je u pitanju zdravlje creva, supa od kostiju se promoviše kao sredstvo za poboljšanje ‘propusnog creva’, ali većina ovog istraživanja je rađena isključivo na glodarima“, kaže ona. Da bi se uspostavila jaka veza između supe od kostiju, smanjenja upala i zdravlja creva, naučnici treba da sprovedu dodatna istraživanja na ljudima.

Dobar izvor proteina

Supa od kostiju ima visok sadržaj proteina u poređenju s drugim bujonima. Protein je posebno važan kada je reč o oporavku mišića, kaže Maja Ouček, registrovana nutricionistkinja iz Čikaga.
„Jedna od koristi supe od kostiju je njen potencijal da pomogne u oporavku i rastu mišića“, objašnjava ona. „Supa od kostiju je bogat aminokiselinama poput glicina i prolina, koje su neophodne za popravku i rast mišića. Sportisti i osobe koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću mogu da imaju koristi od uključivanja supe od kostiju u svoju rutinu nakon vežbanja kako bi podržali optimalan oporavak mišića i poboljšali performanse.“

Hidratacija

Supa od kostiju je odlična za hidriranje zbog svojih tečnosti i elektrolita. Elektroliti su minerali, poput soli, u ishrani koji poboljšavaju status hidratacije pomažući u transportu vode u telu. „Zbog toga što se supa od kostiju često priprema s dodatkom soli, služi kao odličan izvor hidratacije i elektrolita“, kaže Mekenzi Keldel, registrovana nutricionistkinja iz Šarlota, specijalizovana za plodnost i ishranu u trudnoći. „Supa od kostiju posebno koristi ženama posle porođaja i ranoj postporođajnoj fazi zbog svojih hidratantnih benefita. Ova tečnost bogata kolagenom podržava razvoj fetalnih kostiju i zglobova“, kaže ona.

Osim žena u postporođajnom periodu, sportisti takođe mogu da imaju koristi od povećanja hidratacije koji dolazi s pijenjem supe od kostiju.

 

Ubrzava zarastanje rana i poboljšava elastičnost kože

Kolagen je stekao titulu hranljivog sredstva koje poboljšava elastičnost kože. Supa od kostiju, kao izvor kolagena, takođe je pokazala da poboljšava zarastanje rana.
„Supa od kostiju sadrži protein u formi kolagena, koji je važan sastojak mnogih telesnih funkcija, uključujući zarastanje rana i zdravlje zglobova“, kaže Kejsi Keli, doktorka medicine.

Utiče na zdravlje kostiju

Nutrijenti u supi od kostiju podržavaju zdravlje kostiju i zglobova. „Supa od kostiju je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji doprinose snazi kostiju“, kaže Van Na Čun, registrovana nutricionistkinja i lični trener sa sedištem iz Indijane.
„Spori proces kuvanja bujona može da pomogne u oslobađanju dodatnih nutrijenata i jedinjenja, poput glukozamina i hondroitina, koji su takođe poznati po podršci zdravlju zglobova“, kaže Van Na Čun.

Kako pripremiti supu od kostiju

Da biste napravili supu od kostiju, treba vam veliki lonac za supu, šporet, merni aparati i čaše ili posude za čuvanje bujona u frižideru.

Sastojci

2 šolje bilo kakvih pilećih kostiju ili goveđih ili mešanih
6 šolja vode
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašika jabukovog sirćeta

Uputstvo
Dodajte sve sastojke u šerpu, kuvajte na niskoj temperaturi 12 sati. Kada voda proključa dodajte sirće da bi se iz kostiju iskoristili svi hranljivi materijali. Procedite kosti i čuvajte tečnost u staklenim posudama.
Stavite posude u frižider čim bujon dostigne sobnu temperaturu.
U frižideru možete da je čuvate tri dana. Kada se ohladi, verovatno će postati kao želatin i možda će imati mesnoće na vrhu. Masnoće slobodno možete i da skinete pre nego što podgrejete supu.
Supu možete i da zamrznete.
U supu možete da dodate kurkumu, limun, majčinu dušicu, ili beli luk ili praziluk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari