suvlakiSuvlaki, foto: Nataly Hanin / Alamy / Alamy / Profimedia

Suvlaki je grčki specijalitet idealan za proleće i roštilj.

Suvlaki u ovom receptu, napravljen je od svinjskog fila koji je mariniran u mešavini maslinovog ulja, limuna i origana. Poslužite sa pirinčem ili grčkom salatom. Ovaj domaći recept za suvlaki je pun ukusa, nežan i lako se pravi na vašem roštilju.

Šta je suvlaki?

Suvlaki je grčka brza hrana koja se sastoji od mesa pečenog na ražnju. Može da se posluži samostalno ili umotan u pita hleb. Tradicionalno se pravi sa svinjskim mesom, ali se takođe često pravi i sa piletinom, govedinom ili jagnjetinom.

Šta vam je potrebno za suvlaki?

Evo šta vam je potrebno da biste napravili ovaj jednostavan recept za suvlaki:

Ulje: Ovaj recept za svinjski souvlaki počinje sa ¼ šolje maslinovog ulja.
Soja sos: Soja sos daje slan, bogat ukus mesu.
Sok od limuna: Sok od limuna dodaje osvežavajući ukus i pomaže u omekšavanju mesa.
Začini: Svež beli luk i suvi origano poboljšavaju ukus.
Svinjetina: Trebaće vam tri kilograma svinjskog filea isečenog na kockice od 3 cm.
Povrće: Luk i paprika daju suvlakiju boju i ukus.
Ražnjići: Nabodite marinirane sastojke na drvene ražnjiće pre pečenja na roštilju.

Kako napraviti suvlaki?

Kompletan recept, korak po korak, možete pronaći ispod, ali evo kratkog pregleda šta vas čeka u pripremi:

Napravite marinadu.
Marinirajte sastojke u frižideru dva do tri sata.
Pecite na roštilju dok svinjetina više nije roze u sredini.

Koliko dugo treba da pečete suvlaki na roštilju?

Na roštilju zagrejanom na srednje visoku temperaturu, suvlaki bi trebalo da bude savršeno pečen za 10-15 minuta. Znaćete da je gotov kada svinjetina više nije roze u sredini.

Šta poslužiti uz suvlaki?

Ovaj recept za souvlaki se savršeno slaže sa pita hlebom, tzatziki sosom i pirinčem.

Kako čuvati suvlaki?

Čuvajte ostatak suvlakija u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do četiri dana. Možete da ga podgrejete samo jednom u rerni.

Recept za suvlaki

Sastojci:

¼ šolje maslinovog ulja
¼ šolje soja sosa
Sok od srednjeg limuna
3 čena belog luka, izgnječena
1 kašičica suvog origana
3 kilograma svinjskog filea, isečenog na kockice
2 srednja luka, isečena na kockice kao i meso, da mogu da se stave na ražnjić
2 srednje zelene paprike, isečene na kockice kao i meso
Ražnjići

Uputstvo:

Pripremite sve sastojke.
Pomešajte ulje, soja sos, sok od limuna, beli luk i origano u velikoj staklenoj posudi.
Dodajte svinjetinu, luk i paprike, i promešajte dok ne budu obloženi marinadom. Pokrijte i stavite u frižider na 2 do 3 sata.
Zagrejte roštilj na srednje visoku temperaturu i lagano nauljite rešetku.
Izvadite svinjetinu i povrće iz marinade i otresite višak; nanižite na ražnjiće. Odbacite preostalu marinadu.
Pecite na prethodno zagrejanom roštilju, često okrećući, dok svinjetina više nije roze u sredini, 10 do 15 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari