Nasa planira za februar prvu misiju programa povratka na Mesec 1Foto: Beta/AP/Gerry Broome

Američka svemirska agencija Nasa objavila je danas da planira za februar poletanje svoje misije Artemis jedan, kojom se označava početak američkog programa vraćanja na Mesec.

Ta misija je prvobitno planirana da bude do kraja ove godine. Ona će označiti pravo pokretanje programa Artemis sa kojim SAD planiraju da vrate ljude na Mesec, uključujući i prvu ženu.

Prvi let će biti bez astronauta na letelici, nova velika raketa Nase nazvana SLS treba da ponese kapsulu Orion ka Mesecu i da se vrati na Zemlju.

„Mogućnost za lansiranje u februaru se otvara 12. i naša poslednja šansa u februaru je 27“, rekao je danas na konferencijiz za novinare Majk Sarafin zadužen za misiju.

Ukoliko letelica ne bude spremna na vreme drugi datumi mogući za lansiranje su predvidjeni u martu i aprilu.

Raketa sa kapsulom Orion na vrhu sklapa se u svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu u američkoj državi Floridi. Visoka je oko 100 metara.

Početkom januara će biti obavljena generalna proba a posle toga će biti objavljen tačan datum lansiranja.

Zvaničnici Nase nisu danas želeli da kažu da li je promenjen redosled misije Artemis dva. Za sada ta druga misija treba da bude 2023. i ovog puta će na letelici biti astronauti, ali neće izlaziti na mesečevo tle. Tek će Artemis tri, predvidjen za 2024. imati astronaute koji treba da izadju na Mesec.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.