Švajcarski radio isprobao veštačku inteligenciju kao voditelja programa 1Foto: Shutterstock/Andrei_Diachenko

Glasovi zvuče kao poznate ličnosti, muzika sadrži trendovske plesne ritmove i hip-hop sinkope, a šale i smeh su zarazni. Ali slušaoci jedne neobične švajcarske javne radio stanice u četvrtak su više puta dobijali poruku: „Današnji program vam donosi veštačka inteligencija“.

Tri meseca u nastajanju, stanica na francuskom jeziku „Kuler 3“ (Couleur 3) reklamira jednodnevni eksperiment koristeći klonirane glasove pet pravih, ljudskih prezentera – za šta menadžeri tvrde da je prva u svetu, i nikada ranije emitovane muzika koju je skoro u potpunosti sastavio kompjuter, a ne ljudi. Od 6 do 19 časova, saopštila je stanica, AI je kontrolisala njen etar. Svakih 20 minuta slušaoci su dobijali poruku da je autor veštačka inteligencija.

Uz sablasnu numeru nalik naučno-fantastičnom filmu koja je zujala u pozadini, umirujući, hrapavi ženski glas je rekao: „AI osvaja vaš omiljeni radio“.

„Već 13 sati, naši digitalni alter egoi su preuzeli uzde, emitujući svoje glasove i svoje poruke širom etra, bez milosti ili predaha“, rekao je glas ponekad gotovo ismevajući slušaoce. „Granice između čoveka i mašine su zamagljene, a na vama je da otkrijete šta je stvarno, a šta lažno“.

„Naši glasovni klonovi i veštačka inteligencija su tu da vas uznemire, iznenade i potresu. I što se toga tiče, ovaj tekst je takođe napisao robot“, bio je tekst tog veštačkog glasa.

Eksplozivno pojavljivanje ChatGPT-a prošle jeseni i drugog alata „generativne veštačke inteligencije“ izazvalo je uzbuđenje, a i strah, konfuziju, fascinaciju, smeh ili zabrinutost zbog dugoročnih ekonomskih, kulturnih, društvenih, pa čak i političkih posledica. Neki muzičari su se žalili da im je veštačka inteligencija otela stilove.

Suočena s takvom neposlušnošću, švajcarska stanica u okviru javnog emitera Radio Televizije Švajcarske, primećuje zabrinutost zbog veštačke inteligencije i prihvata i nastoji da je demistifikuje.

Antoan Multon, šef stanice, rekao je da bi „Kuler 3“ mogao da se izvuče sa eksperimentom jer je već poznat kao „provokativan“.

Iako bi se neki mogli bojati da bi taj projekat mogao da bude prvi korak ka zastarevanju ljudi u etru – i otpuštanju osoblja, ili da bi mogao da oslabi novinarstvo, on je branio projekat kao lekciju o tome kako živeti sa veštačkom inteligencijom.

„Mislim da ako postanemo nojevi… gurnemo glave u pesak i kažemo: ‘Moj bože, postoji nova tehnologija! Svi ćemo umreti!’ i onda: Da, umrećemo zato što (AI) dolazi, hteli mi to ili ne“, rekao je Multon u razgovoru telefonom za AP. „Želimo da ovladamo tehnologijom kako bismo onda mogli da je ograničimo“, objasnio je on.

Neki su otišli ​​još dalje, poput medijske kompanije „Futuri“ iz Seven Hilsa iz Ohaja, u SAD, koja je uvela RadioGPT koji se oslanja na veštačku inteligenciju.

Na „Kuler 3“ glasovi voditelja su klonirani uz pomoć softverske kompanije „Respeecher“ koja je radila sa holivudskim studijima i na čijem sajtu piše da je njen tim uglavnom u Ukrajini.

Menadžeri stanica kažu da je bilo potrebno tri meseca da se veštačka inteligencija obuči da razume potrebe stanice i prihvati njenu čudnu, neuobičajenu atmosferu. Pesme emitovane tokom dana je barem delimično komponovala veštačka inteligencija, a neke i u potpunosti, „i to je takođe prvi put“, rekao je Multon. AI je dala glasove koji su pevali pesme emitovane ujutru, a popodne je DJ puštao odabir muzike zaštićene autorskim pravima.

Da bi se izbegla bilo kakva zabuna sa današnjim stvarnim vestima, sintetički glasovi koji se ne razlikuju od glasova stvarnih ljudi, servirali su najnovije vesti koje su bile previše futurističke da bi se moglo verovati: privremena zabrana letova svemirskih brodova iznad vazdušnog prostora Ženeve zbog na žalbe na buku; otvaranje prvog podvodnog restorana u Ciriškom jezeru; o vanzemaljskim turistima koji su na švajcarskom jezeru zamenili labudove igračkama na naduvavanje.

AI je dobila instrukcije da smisli vesti koje bi mogle da se pročitaju 2070. godine.

Multon je priznao da je bilo mnogo diskusije među zaposlenima o tome da li da prođu kroz to, i rekao: „Bio sam spreman da povučem projekat da sam video da moj tim nije 100 odsto motivisan da ga isproba“.

Na stotine poruka stiglo je u stanicu ujutro ubrzo po početku programa, navodi se u saopštenju švajcarskog javnog radija. Jedan se žalio na dosadne šale. Drugi slušalac, zapanjen, priznao je da jeste zapanjen. Jedan kritičar nazvao je projekat gubljenjem vremena za stanicu koja dobija javna sredstva.

„Glavne povratne informacije koje dobijamo, u 90 odsto poruka, su: ‘Super je, ali nedostaje ljudski element. Možete da osetite da su to roboti i da ima manje iznenađenja, manje ličnog’ „, rekao je Multon, napominjući da je diskusija o eksperimentu u etru planirana za petak i da će u njoj učestvvati stvarni ljudi.

„Mnoge poruke su upravo govorile: ’Vratite nam naše ljude!’ „, rekao je on. „Mislim da je to sjajno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari