Foto: EPA/NASA/Johns Hopkins University Ap

Naučnici NASA su, tokom istraživanja supernove, primetili svetlo za koje su naknadno ustanovili da je reč o posebnoj zvezdi.

Ustanovljeno je da je reč o najudaljenijoj pojedinačnoj zvezdi ikad uočenoj. Obično je nemoguće primetiti zvezde udaljenije od 100 miliona svetlosnih godina, čak i korišćenjem najjačih teleskopa, navodi se na B92.

Naučnici ističu kako je moguće videti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvezde na toj udaljenosti je jedinstveno. Naučni tim je predvodio Patrik Keli, astronom sa Univerziteta u Minesoti, piše Anadolija.

„Možete da vidite pojedinačne galaksije, ali ova zvezda je barem 100 puta udaljenija od sledeće pojedinačne zvezde koju možemo da analiziramo“, rekao je Keli.

Ovaj plavi superdiv je nazvan „Ikar“, po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se, prema legendi, krila otopila, jer se previše približio Suncu.

Keli je dodao da su zvezdu primetili prilikom istraživanja supernove, koju je otkrio 2014. godine.

Kako prenosi Anadolija pretpostavlja se da će modernije opremljeni teleskop „Džejms Veb“, koji bi u svemir trebalo da bude poslat 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvezda na toj udaljenosti.

Teleskop „Habl“ je projekt nastao saradnjom NASA sa Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.