Uticaj gena na osobine pasa 1Foto: Anđela Mrđa

S obzirom na to da su problemi u njihovom ponašanju široko prepoznati kao najznačajniji uzroci preranog uspavljivanja, izbacivanja iz kuće, zanemarivanja ili podvrgavanja surovoj dresuri i kaznama, ovaj test je najpre bio osmišljen da vlasnicima i profesionalnim dreserima pruži uvid u ozbiljnost problema u ponašanju psa.

Uticaj gena na osobine pasa 2

Nakon odgovora na veliki broj pitanja o uobičajenim reakcijama i ponašanju psa u različitim situacijama, dobio bi se grafikon koji izražava nivo agresivnosti usmerene na nepoznate ljude, vlasnika, druge pse, ukućane… Potom, stepen plašljivosti od ljudi, drugih pasa, buke, saobraćaja, nesvakidašnjih situacija. Test pored toga meri i koliko je pas spreman da sluša vlasnika, uči nove komande, reaguje na spoljašnje stimuluse, ali i ignoriše one koji ga ometaju, traži pažnju i još mnoge druge.

Kada su prvi upitnici bili popunjeni još davne 2005. godine, autori testa nisu ni slutili da će do 2019. godine imati detaljne podatke o ponašanju preko 50.000 pasa, pripadnika čak 300 različitih rasa i njihovih mešavina.

Kako su velike baze podataka u današnje vreme ključ za brojna naučna otkrića, tako je i C-BARQ naučnicima omogućio da prvi put ustanove koja su to mesta na DNK psa odgovorna za agresivnost, poslušnost, aktivnost…

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi