Nakon obroka osetili ste grčeve, nadutost, mučninu, a zatim bolove nakon čega je usledila i dijareja. Ako je obrok sadržao mleko ili neki od mlečnih proizvoda, možda patite od intolerancije na laktozu – mlečni šećer. Srećom, to nije bolest ni ozbiljan poremećaj – da nestanu simptomi dovoljno će biti da prestanete da konzumirate mlečne proizvode ili da počnete da uzimate one koji ne sadrže laktozu a kojih ima sve više na tržištu.


Intolerancija na laktozu nastaje kada u tankom crevu digestivnog trakta ne postoji enzim laktaza ili ćelije digestivnog trakta ne proizvode dovoljne količine ovog enzima koji inače razgrađuje šećer iz mleka na prostije ugljene hidrate. Iako ne predstavlja veliku opasnost, ova pojava može znatno da smanji kvalitet života, jer intolerancija na laktozu zahteva brižljivu brigu o ishrani. Na prvi pogled, čini se kao da ćete problem lako rešiti – ako prestanete da konzumirate mleko i mlečne proizvode. Međutim, te namirnice predstavljaju glavni izvor kalcijuma i njihovo neuzimanje bi značajno povećalo rizik od preloma, osteoporoze i hipertenzije i smanjilo unos esencijalnih nutrijenata kao što su protein i vitamin B2.

Ako ste rešili da ne konzumirate laktozu, znajte da mlečnog šećera, osim u mleku, ima i u fermentisanim mlečnim napicima, ali u manjoj količini. Laktoza se nalazi i u tabletnim zaslađivačima, 20 odsto lekova i suplemenata, čokoladi i nekim mesnim prerađevinama. Najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima. Mleko, koje većina nas voli da pije, i treba da pije tokom celog života, nažalost sadrži najviše laktoze. Srećom, tehnologija je toliko napredovala da danas ima sve više proizvoda bez laktoze koji i na našem tržištu mogu da se kupe. Tako da se ne morate odricati ovog izuzetno korisnog napitka.

Prema procenama Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA), broj intolerantih na laktozu u svetu dostiže čak 70 odsto, međutim mali je procenat onih koji ne smeju uneti ni najmanju količinu laktoze. Pre preduzimanja mera za kontrolu intolerancije na laktozu valja prvo posetiti lekara koji će dijagnozu i potvrditi. Intolerancija na laktozu se utvrđuje pomoću testova koji se rade odmah posle mlečnog obroka, a koji mere količinu vodonika u izdahu ili nivo glukoze u krvi, a kod beba i male dece se meri pH stolice. Kod nas se testiranje radi na Institutu za majku i dete. Najnovija i najpouzdanija tehnika je PCR test (određivanje genotipa) jer je gen za laktazu identifikovan, ali on nije rutinski prisutan u kliničkoj praksi.

Nadutost i dijareja

Kako da znam da ne podnosim laktozu? Simptomi se javljaju od 15 minuta do jednog sata nakon obroka – mučnina, nadutost, bolovi u stomaku, gasovi, dijareja, povraćanje, sniženje šećera u krvi (posebno kod odojčadi i male dece).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.