Zašto se kaže "Viđen si za Ivanjicu" 1 Foto: Željko Jovanović

Izraz „Viđen si za Ivanjicu“ sada je slogan Nušićijade, festivala komedije koji je pokrenut u Ivanjici i slavi humor i našeg pisca Branislava Nušića ali nije uvek bilo tako.

Pravo značenje izraza „Viđen si za Ivanjicu“ imalo je sasvim drugu konotaciju i Ivanjčanima je trebalo dosta vremena da tu percepciju u javnom prostoru promene.

Sam Festival je osnovan 1967. godine pod nazivom „Septembar u Ivanjici“a 1968. godine menja ime u „Nušićijada“ i slavio se tada kao praznik filmske komedije.  Trajao je do 1972. godine, da bi grupa okupljena oko organuzacije KudeS 2008. godine u novoj formi oživela festival.

Zbog britkih političkih kritika festival je dospeo u nemilost vlastii 2018. godine, što čitavu priču vraća na njen početak jer upravo izraz „Viđen si za Ivanjicu“ označava proganjanje i izopštenje iz društva.

Izraz „Viđen si za Ivanjicu“ prvi put se pojavljuje kod Branislava Nušića. Naime, srpski književnik i komediograf u svojoj pozorišnoj predstavi „Gospođa ministarka“ je koristio rečenicu „Viđen si za Ivanjicu!“ kao simbol pretnje svim neposlušnim činovnicima s kraja 19. veka da će biti proterani, u tada zaostalu varošicu Ivanjicu, u podnožju planine Golije.

I zaista, ljudi su slati u Ivanjicu po kazni, žene i muškarci, jer se nekada smatralo da je Ivanjica zabit i da tamo nema ničega.

Gospođa ministarka tu pretnju upućuje svom zetu, dok su savremeni vlastodršci pokušali da urade slično sa festivalom, zaboravljajući na neke zakonitosti, o čemu je i Hegel pisao, „Istorija ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.