Žene žive gotovo šest godina duže od muškaraca 1Foto: Pixabay / Free-Photos

Očekivani životni vek pri rođenju žena u EU tokom 2020. bio je 83,2 godine, što je u proseku 5,7 godina duže od onog za muškarce – 77,5 godina, objavio je danas Eurostat.

Prema podacima Eurostata, broj godina zdravog života pri rođenju u EU bio je 64,5 godina za žene i 63,5 godine za muškarce tokom 2020. godine.

Godine zdravog života predstavljaju ustvari 78, odnosno 82 odsto ukupnog očekivanog životnog veka za žene i muškarce.

Zbog toga, navode na Eurostatu, muškarci u proseku imaju tendenciju da provode veći deo svog nešto kraćeg života bez ograničenja aktivnosti.

Među državama članicama EU, Šveđanke su “najzdravije”, odnosno 72,7 godina od ukupnog očekivanog života provedu zdrave, žene na Malti za zdrav život imaju 70,7 godina, a Italijanke 68,7 godina.

Najveći broj godina zdravog života kod muškaraca takođe je zabeležen u iste ove tri zemlje – u Švedskoj očekivani deo zdravog života je 72,8 godina, na Malti 70,2 i Italiji 67,2 godine.

S druge strane, Letonija je imala najmanji broj godina zdravog života i kod žena (54,3 godine) i kod muškaraca (52,6 godina).

Podaci Eurostata pokazuju da je broj godina zdravog života pri rođenju bio veći za žene nego za muškarce u 20 država članica EU, pri čemu je razlika između polova generalno relativno mala.

U sedam država članica EU razlika je bila više od dve godine, a najveće razlike su zabeležene u Bugarskoj (4,2 godine), Estoniji (4,1 godina) i Poljskoj (četiri godine).

Za žene je broj godin azdravog života bio manji nego za muškarce u šest država članica EU, a najveće razlike su u Holandiji, Portugalu i Finskoj, dok u Španiji u zdravom životu u proseku isto uživaju i žene i muškarci – 66,3 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari